Memorijalni muzej vajara Tome Rosandića smešten je u njegovoj kući, na uglu ulica Kozjačka 30 i Vasilija Gaćeše 3 u beogradskoj opštini Savski venac, spolja je zapušten i nalazi se u lošem stanju.

Objekat ima status kulturnog dobra i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Reporter FoNeta zabeležio je da se delovi fasade obrušavaju, dvorište je zaraslo u korov, a metalne šipke koje su prislonjene uz deo objekta drže zid koji je počeo da se urušava.

Prolaznici sa kojima je reporter razgovarao izjavili su da je to zdanje zatvoreno za javnost, a da se u njegovom dvorištu noću okupljaju narkomani koji ostavljaju za sobom haos.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda rekli su 2021. godine Večernjim Novostima da će ta ustanova aplicirati za potrebna sredstva projektovanja na konkurs Ministarstva kulture i informisanja.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Oni su tada naveli da, ukoliko dobiju sredstva, pristupiće svim daljim zakonskim procedurama.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Kuća je izgrađena 1927. godine prema planu arhitekte Đure Bajalovića i po ličnoj zamisli Tome Rosandića.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Rosandić je bio vajar, profesor Umetničke škole u Beogradu, a 1922. osnivač i prvi rektor Umetničke akademije u Beogradu, kao i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1946. godine.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Ispred skupštinskog zdanja 1939. godine postavljene su dve njegove velike dekorativne bronzane skulpturalne grupe u bronzi „Konja i divova“.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

U muzeju se čuvaju njegova najpoznatija ostvarenja – Ecce homo, Mladost, Autoportret i Borac na umoru – kao i skulpture Raspeće, Uskrsnuće, Arhanđel Mihailo i predmeti primenjene umetnosti – putir, tamnjanica i škropionik – koje je izradio u okviru priprema za svoje arhitektonsko i vajarsko delo Mauzolej Petrinović na Braču, građeno od 1924. do 1927. godine.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

***

BONUS VIDEO – Tešnjar – čaršija odolevala vekovima, ali ne i nemaru nadležnih institucija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar