Prva beogradska astronomska i meteorološka opservatorija, koja se nalazi se na raskrsnici ulica Svetozara Markovića i Vojvode Milenka, sada je napuštena i propada.

Fasada i ukrasi sa zgrade se urušavaju, a unutrašnjost objekta dobro je očuvana i nije mnogo oštećena.

Opservatorija je izgrađena 1876. godine, a upravnik je bio prvi srpski profesor astronomije i meteorologije u Velikoj školi Milan Nedeljković.

U početku opservatorija je bila samo obična meteorološka stanica, koja je imala samo dva istrumenta – časovnik sa klatnom i hronometar.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Opservatorija nije davala značajne rezultate u toj oblasti, a 1891. godine premeštena je u Karađorđev park.

Zgrada je pripadala Kulturno-istorijskoj celini „Zapadni Vračar“, koja je do 2020. godine bila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Na zvaničnom sajtu Zavoda stoji da se trenutno utvrđuje da li će joj biti obnovljen status kulturnog dobra.

Prema rečima žene iz objekta pored opservatorije, sa kojom je razgovarao reporter FoNeta, a koja je želela da ostane anonimna, tu je živela jedna porodica.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Ta porodica se iselila prošle godine iz zgrade privremene opservatorije, a ova kuća pored gde ja stanujem je iz 1903. godine i zakonom je zaštićena“, rekla je ona.

Stanarka je dodala da je pričala sa investitorom.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Obilazio nas je investitor koji je uzeo susedni objekat i nudio nam je svašta, ali rekla sam mu da mu moj dom neću prodati. Rekao nam je da samo čeka da se promeni plan detaljne regulacije i da će srušiti nekadašnju opservatoriju i na njenom mestu podići višespratnicu“.

Reporter FoNeta zabeležio je da su iznutra iznete sve stvari.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

***

BONUS VIDEO – Vukov spomenik odnešen u Smederevo na restauraciju

Komentari

Svi komentari (1)