Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da su gradskim budžetom za narednu godinu predviđene kapitalne investicije od oko 18,76 milijardi dinara, što je 15,15 odsto planiranih budžetskih prihoda. On je obrazlažući predloženi budžet odbornicima Skupštine Beograda rekao da je on "domaćinski i razvojni", prilagođen ekonomskoj situaciji u vreme pandemije koronavirusa.

„Budžet Beograda za 2021. godinu zajedno sa budžetima gradskih opština iznosi 124.996.624.827 dinara, odnosno 1,068 milijardi evra i manji je od budžeta koji smo usvojili za ovu godinu, koji je iznosio 1,205 milijardi evra“, rekao je Vesić.

Novcem predviđenim za kapitalna ulaganja biće finansirani pripremni radove za izgradnju metroa, završetak Bulevar patrijarha Pavla, izgradnja regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac, završetak izgradnje 14 vrtića u kojima će biti smešteno oko tri hiljade dece, nabavka 100 novih zglobnih autobusa, kao i izgradnja četiri javne garaže.

Povezane vesti:

„Gradićemo i regionalni vodovod Makiš–Mladenovac, linijski park, izvešćemo rekonstrukciju Kalenić pijace, izraditi projektnu dokumentacije za te i druge projekte. Radićemo i vodovodnu infrastrukturu – opremanje građevinskog zemljišta, vodovodnu mrežu u naselju Ritopek“, precizirao je Vesić.

Naveo je da su na teritoriji grada u toku ili će naredne godine biti započete investicije koje finansira Republika ili se realizuju kroz javno-privatna partnerstva kao što su Beogradski metro, vrednosti 4,4 milijarde evra, proširenje BG voza, čija je vrednost oko 900 miliona evra, fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu, čija je vrednost 271,7 miliona evra, toplodalekovod Obrenovac–Beograd, vrednosti 191 milion evra, obilaznica oko Beograda, brzi put Novi Beograd – Obrenovac.

Na tom spisku su i rekonstrukcija Aerodroma „Nikola Tesla“, nova sanitarna deponija u Vinči, kao i izgradnja više bolnica na teritoriji grada Beograda.

Kako je istakao Vesić, nisu smanjena davanja za socijalnu zaštitu i predškolske ustanove, i nije uzet ni dinar kredita.

Po njegovim rečima, dug grada Beograda će na kraju iduće godine biti manji od 300 miliona evra.

Ističući da će deficit gradskog budžeta dogodine biti oko 2,5 milijardi dinara, što je 2,52 odsto ukupnih tekućih prihoda, Vesić je rekao da je to najmanji fiskalni deficit od 2011. godine, manji i od deficita u republičkom budžetu koji iznosi oko tri odsto.

Budžetski deficit će, kako je rekao, u potpunosti biti pokriven suficitom koji je prenet iz budžeta za ovu godinu.

Podsetio je da je u novembru održana javna rasprava o budžetu za sledeću godinu i da je dostavljeno više od 10.000 predloga građana i udruženja, od kojih je prhvaćeno 2.119.

„Za zaštitu životne sredine u 2021. godini biće potrešeno oko 3,2 milijarde dinara, odnosno 2,87 odsto ukupnog budžeta“, rekao je Vesić.

Kako je objasnio, planiran je novac za održavanje i izgradnju kanalizacione mreže, bolje upravljanje otpadom i otpadnim vodama, troškove priključenja na daljinsko grejanje.

Skupština grada Beograda usvojila je danas budžet Beograda za 2021.godinu koji sa budžetima gradskih opština iznosi 124.996.624.827 dinara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare