Goran Vesić, Kopaonik biznis forum Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar građevinarstva Goran Vesić rekao je u Nišu za N1 da je svaka vlada od 2000. godine pokušavala da nađe način da se prostor na kojem se nalazi zgrada Generalštaba, oštećena u NATO bombardovanju 1999, revitalizuje, "potpuno je jasno da ruševine tamo ne treba da budu, i da to treba da bude obnovljeno, na kraju krajeva, i Pentagon je obnovljen posle napada 11. septembra, pa postoji samo jedna memorijalna ploča za onaj deo koji je srušen, sve ostalo je obnovljeno".

„Postoji ovlašćenje da potpišem ugovor, ali on mora da bude plod pregovora, u ovom trenutku postoji nekoliko kompanija koje su zainteresovane da rade na revitalizaciji tog kompleksa koji je uništen u NATO bombardovanju pre 25 godina“, naveo je Vesić za N1.

Dodao je da „ako i kada ugovor bude potpisan, ja ću održati konferenciju za štampu sa onim sa kojim budem potpisao ugovor, i javnost će biti obaveštena o svim detaljima ugovora i na osnovu toga će uslediti dalje radnje, što znači da prvo treba da bude usvojen projekat u skladu sa našim Zakonom o planiranju i izgradnji, ako budu morali da se menjaju urbanistički planovi, to ima svoju proceduru koja podrazumeva i učešće javnosti, raspravu, tako da će sve drugo biti rađeno u skladu sa našim zakonima, tako da će javnost biti u potpunosti uključena i znaće na vreme kako će taj prostor na kraju izgledati“.

Pročitajte još

Na pitanje koji je vremenski okvir za sve to, on navodi da „ako bude potrebna izmena plana, ona traje godinu dana, ako se radi po ubrzanoj proceduri, to može da se skrati za dva-tri meseca, a pre toga treba napisati projekat, po mojoj proceni, ako taj neko radi najbrže što može, u pitanju je godinu i po do dve godine, pre nego što dođemo u situaciju da podnesemo zahtev za građevinsku dozvolu“.

Kaže i da mu je jasno da kad god se nešto radi postoje različita mišljenja javnosti.

„Razumem reakcije, malo ljudi zna da je do 1941. tu bila stara zgrada gimnazije koja je uništena u bombardovanju 1941, posle toga je 1960-ih izgrađena ova zgrada, koja je srušena u bombardovanju 1999. Nažalost, to je sudbina našeg grada“, poručuje Vesić.

Dodao je da misli „da svi mi želimo da tamo više ne bude ruševina, mislim da je odluka naše vlade da ne čekamo narednih 25 godina da tamo budu ruševine“.

BONUS VIDEO GENERALŠTAB: Ko trguje vojnim objektima? – Petar Bošković i Katarina Maksimov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare