Goran Vesić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je odbacio navode da je grad, pri raspisavanju oglasa za zakup sportskog kompleksa na Dorćolu, postavio uslove koje može da ispuni samo firma porodice tenisera Novaka Đokovića.

Vesić je odgovarajući na pitanje N1 rekao da su na taj oglas mogle da se i jave i svetske kompanije, koje ispunjavaju uslove o organizovanju teniskih turnira, i u tom kontekstu pomenuo i tenisere Rodžera Federa i Rafaela Nadala.

„Tender je raspisan potpuno u skladu sa zakonom. I svako ko je napisao da je protivzakonit laže i govori neistinu. U Beogradu se već nekoliko godina održavaju teniski turniri baš na tom, ne nekom drugom mestu. Odluka je Grada Beograda da ima teniski turnir kategorije 250, a u budućnosti kategorije 500. To je naša odluka i mi hoćemo da imamo taj turnir. Mi želimo održavanje turnira i tražimo zakupca koji će imati licencu i moći da održava takav turnir. Nije tačno da postoji samo jedna kompanija, postoji samo jedan organizator takvih turnira u Srbiji, ali postoje takve kompanije širom sveta. Recimo, organizuje ih i Rafael Nadal. Organizuje ih i Rodžer Federer“, rekao je Vesić.

Kako je naveo, „nije tačno da samo Novak Đoković može da se javi, verovatno postoji neko ko bi voleo da Nadal organizuje turnir“.

„I ako bude želeo da učestvuje na tom tenderu, može da učestvuje. Naši tenderi su međunarodni i javni, i svaka kompanija može da se javi. To znači da može da se javi neko iz neke druge zemlje. Prema tome, naša odluka je da imamo turnir, i imaćemo turnir. Srećan sam što ćemo konačno urediti taj prostor“, istakao je on.

„Na to je stavljena tačka“

Dodao je da je većina objekata na tom prostoru pre desetak godina bila nelegalna, a da su u međuvremenu svi legalizovani, kao i da su postali vlasništvo Grada Beograda. Sada će ti objekti biti izdani onome ko može da organizuje turnir.

„Hoćemo da Đoković radi i organizuje turnire u Srbiji. Ja sam ponudio Novaku Đokoviću da sve preuzme besplatno, jer kada bi otišao kod gradonačelnika Berlina, Pariza, Londona, Njujorka ili Moskve, i rekao da želi da organizuje turnir, ja vam kažem da bi mu oni dali sve besplatno. A mi se izgleda trudimo da oteramo Đokovića iz zemlje. Ako možemo da oteramo to malo sportista koji su poznati, hajde onda i to da oteramo. Đoković treba da ulaže u zemlju, i on je insistirao da učestvuje na oglasu i na tome da plati“, naglasio je Vesić.

On potvrdio da je oglas završen i da će kompanija „Family sport“ to dobiti.

„Novak Đoković koji je najbolji svetski teniser svih vremena zaslužuje da drži teniski turnir u Beogradu“, poručio je on i dodao „da je na to stavljena tačka“.

Podsetimo, Transparentnost Srbija je ranije saopštila da je Grad raspisao oglas za zakup sportskog kompleksa na Dorćolu sa uslovima kojima se izigrava svrha javnog nadmetanja „jer može da ih ispuni samo jedna firma, koja je organizovala ovgodišnje teniske turnire i ATP 250 i WTA 250“.

Oglašeno je davanje u dugoročni zakup sportskog centra koji se nekada zvao „25. maj“, a sada „Milan Gale Muškatirović“, na Dorćolu a u oglasu je navedeno i da će postupak davanja u zakup biti sproveden i ako pristigne samo jedna ponuda.

Na osnovu ostalih uslova, kako je ukazala Transparentnost Srbije, jasno je da može da ih ispuni samo firma koja je organizovala ovogodišnji „Belgrade Open“ i koja je u vlasništvu nekog od članova porodice Đoković.

BONUS VIDEO: Siam Park u Španiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare