Branko Pešić
Branko Pešić Foto: Stevan Kragujević/wikipedia.org

Spomenik Branku Pešiću, gradonačelniku Beograda tokom čijeg manadata su podignuta neka od najprepoznatljivijih obeležja glavnog grada Srbije, izradiće vajar Marko Kratohvil koji živi u Los Anđelesu odlučeno je na sednici Odbora za podizanje spomenika kojim je predsedavao Nikola Kusovac.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je na svom Fejsbuk profilu objavio da će, po odluci Odbora, spomenik biti podignut u pešačkoj zoni u starom gradskom jezgru Zemuna.

“Spomenik Branku Pešiću koji može da se opiše rečenicom ‘jedan od nas’ biće postavljen tokom jeseni ove godine. Grad Beograd finansira i dokumentarni film o Branku Pešiću autora novinarke Duške Jovanić i Vuka Dapčevića”, napisao je Vesić.

Sednici Odbora prisustvovali su osim Kusovca članovi književnik Milovan Vitezović, novinar i bivši urednik RTS Nenad Ristić, Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Pešić je na čelu Beograda bio devet godina, tokom kojih su izgrađeni Palata Beograd, poznata kao “Beograđanka”, Mostarska petlja, auto-put kroz grad, most “Gazela” i Terazijski tunel.

U istom periodu su osnovane i najpoznatije gradske kulturne manifestacije, kao što su FEST i BITEF.