Dobrica Veselinovic
Dobrica Veselinović Foto:Medija centar Beograd

Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o vađenju cevi iz Rakitske reke. 15. avgusta pokret Odbranimo reke stare planine organizovao je akciju vađenja cevi iz korita reke, kako bi u praksu sproveo odluku koja je sada osporena. Podršku akciji tada je pružila i inicijativa Ne davimo Beograd, a njeni predstavnici nakon današnje odluke suda poručuju - nema predaje.   

„Na delu je nasilje nad prirodom i ljudima. Čini mi se da je pritisak bio veliki od strane investitora i ekipe koja je blizu njega, tako da nisu slušali šta građani kažu i nisu slušali struku koja kaže da mini-hidroelektrane na tom energetskom području neće doprineti energetskoj efikasnost i proizvodnji, a da će nepovratno uništiti prirodnu sredinu. Podlegli su pod pritiskom”, ocenjuje Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

On smatra da će ovakva odluka suda samo dodatno učvrstiti uverenje ljudi da se bore protiv izgradnje mini-hidroelektrana.

„Mislim da će kad-tad uspeti u tome, nema odustajanja. Sada treba dodatno uložiti žalbu na tu odluku. U svakom sučaju, mi smo od samog početka govorili da treba da se uvede moratorijum na izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji cele Srbije. One ne služe ničemu, osim da se invetsitori bogate na toj subvencionsianoj ceni struje“, dodaje Veselinović.

On primećuje da u Srbiji kao da važe dva zakona, jedan za investitore, a drugi za građane.

„Ni prethodna odluka suda o uklanjanju cevi nije bila ispoštovana“, podseća naš sagovornik.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar