Grafika: Slađana Đermanović

U Srbiji je u protekla 24 sata evidentirano još 5.067 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 38 osoba.

Testirano je ukupno 15.061, a na respiratorima se nalazi 216 osoba.

***

U Srbiji je tokom jučerašnjeg dana od korone umrla 31 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije. Tokom jučerašnjeg dana evidentirano je još 4.995 zaraženih koronavirusom. Tesitirano je bilo  ukupno 13.429 osoba, a na respiratorima je bilo 212 pacijenata.

***

U toku sahrane patrijarha Irineja najveći rizik od prenošenja zaraze nosila je pričest istom kašičicom, a posledice nepoštovanja mera biće vidljive već od četvrtka, kad će kod zaraženih na sahrani početi da se pojavljuju simptomi, objašnjava za Nova.rs epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović. On kaže da je sahrana patrijarha bila mesto velikog epidemiološkog rizika i da su neke mere mogle jednostavno da se sprovedu, ali to ipak nije urađeno.

***

Gradski saobraćaj neće biti obustavljen, a produžava se vreme takozvanog špica kada će biti povećan broj vozila, odlučio je danas beogradski Krizni štab.

Mesto dosadašnjeg špica koji je trajao od 15 do 17 časova, kada je uključivan maksimalan broj vozila, ubuduće će biti produžen i trajaće od 15 do 20 časova, a Gradski krizni štab je odlučio da će u tom periodu biti uključeno 236 vozila više od uobičajenog broja.

***

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša plaši se da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da misli da „taj dan još nije danas“.

Ističe da ako bi 95 posto građana koristilo maske, država ne bi nikad došla u situaciju da zaustavi život.  Komentarišući liturgiju u Sabornoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja, on navodi da razume verske emocije, ali da „kao lekar ostaje bez reči“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar