Patrijarh srpski Porfirije i episkop Pahomije Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Srpski patrijarh Porfirije danas je posetio Vranje kako bi prisustvovao krsnoj slavi vranjskog vladike Pahomija, protiv kog se, između ostalog vodio sudski postupak zbog seksualnog zlostavljanja tri malolatna dečaka, kao i jednog punoletnog.

Kako je preneo lokalni medij Vranjski online magazin, brojne zvanice iz crkvenog miljea i društveno – političkog života juga Srbije danas su u Vranju, kako bi Vladiki čestitali slavu.

Ko je vladika Pahomije? 

Vladika Pahomije Foto:Vesna Lalić

Četvorica mladića su 2002. godine optužili Tomislava Gačića (Pahomija) za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv njega podneli su 31. decembra 2002. godine.

Trojica mladića tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. Sudski postupak je vođen za trojicu oštećenih.

Za ceo skandal se saznalo 8. januara 2003. godine, kada su mladići u svojim svedočenjima naveli da ih je vladika pipkao, mazio, terao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili.

PROČITAJTE JOŠ

Posle višegodišnjeg postupka vladika Pahomije je oslobođen 2006. godine, a Vrhovni sud Srbije je 2007. konstatovao da je bilo propusta u radu nižih sudova, međutim njegova presuda bila je deklarativnog karaktera i nije mogao da se ponavlja postupak.

Finansijske malverzacije – „Sveće terao da prodajemo po 900 dinara, ne libi se ničega da dođe do prokletih para“

Crkveni odbornici Eparhije vranjske uputili su početkom maja 2009. godine pritužbu vrhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) na rad Pahomija. U njoj su naveli da je Pahomije prevazišao sve mere, te da nije to što jeste, narod bi bio primoran da takvog izbaci na velika vrata napolje.

Tako navode da je nakon smrti igumana manastira svetog Prohora Pčinjskog Pajsija, episkop Pahomije navodno zapusteo sve manastire osim ženskih.

„Svi koji su došli monasi, iskušenici, a njih je bilo oko 20-30 pobeglo je lično od episkopa Pahomija. Što je strašnije i crna slika njegovog rada to je da je od njegovog dolaska opustošio sve crkve – uveo je namet, izmišljene fondove da bi sve prihode od crkve što uberu u toku godine za svoje potrebe, tj. održavanje istih uzeo za tobož eparhiju“, naveli su odbornici.

Vučić mu uručio orden 

Vladika Pahomije je u februaru prošle u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena u Palati Srbija u Beogradu. Orden je dodeljen manastiru za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja.

Orden mu je uručio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije osveštao Saborni hram u Vukovaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare