Foto:Vesna lalić; EPA/BAS CZERWINSKI

U okviru proslave 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju, episkop vranjski, vladika Pahomije, odlikovao je haškog osuđenika Vladimira Lazarevića. Vladika mu je na svečanosti uručio orden Surduličkih mučenika, nakon prethodnog blagoslova Svetog arhijerejskog Sinoda na predlog Saveta Eparhije vranjske, a za "negovanje čovekoljublja i pravoslavnih vrednosti".

Podsećamo, Lazarević je penzionisani general nekadašnje Vojske Jugoslavije, u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila kosovskih Albanaca.

Nakon što je u zatvoru odležao dve trećine kazne, odlučeno je da bude pušten na slobodu.

Ovo nije prvi put da Lazarević u Srbiji bude počastvovan, pre nekoliko godina je proglašen za počasnog građanina niške opštine Pantelej.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon izlaska iz zatvora, u decembru 2015. godine je u pratnji državnog i vojnog vrha sleteo na niški aerodrom i tada je u obraćanju negirao krivicu. Tvrdio je da je osuđen „bez ijednog materijalnog dokaza“.

Njega su tada dočekali tadašnji ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislava Gašić, a prisustvovali su i Aleksandar Vulin, koji je tada bio ministar rada, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i niški gradski funkcioneri.

BONUS VIDEO Nedelja skandala Srpske pravoslavne crkve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare