Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Privremena bolnica u beogradskoj "Štark areni" spremna je za prihvat prvih pacijenata zaraženih koronavirusom, izjavio je večeras državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Beogradska Arena pretvorena je u privremenu kovid bolnicu kapaciteta 500 kreveta.

Vekić je rekao za RTS da će u Arenu biti smešteni najlakši pacijenti kojima nije potreban dodatni kiseonik.

„Planiramo da nakon vizita, koje su u planu da se sprovedu u četiri kliničko bolnička centra u Beogradu i na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, adekvatan broj najlakših pacijenata, onih koji ne iziskuju kiseoničnu terapiju, budu prebačeni u Arenu“, rekao je Vekić za RTS.

Kako je dodao, pacijenti će tu, osim rendgen i laboratorijske dijagnostike, imati i kompletan tretman pulmologa i internista koji će brinuti o njihovom zdravlju.

Upitan da li postoji mogućnost da u Areni budu smešteni i oni kojima se u ambulantama utvrdi da su kovid pozitivni, ukoliko ne bude mesta u redovnim klinikama, Vekić je rekao da samo ukoliko trijažene ekipe smeštene u kliničko bolničkom centru „Zemun“, „Bežanijska kosa“, Infektivnoj klinici i Gradskom zavodu za plućne bolesti procene da takvi pozitivni pacijenti mogu da budu zbrinuti u areni, oni će tu automatski biti primljeni, van prijema u sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu ustanovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare