Foto: Sonia Bonet / Alamy / Alamy / Profimedia

Letnje računanje vremena počinje noćas kada kazaljke na časovniku treba pomeriti jedan čas unapred - sa dva sata na tri.

Kako je saopštila Direkcija za mere i dragocene metale letnje računanje vremena počinje u noći između 28. i 29. marta pomeranjem časovnika sa 2.00 na 3.00 sata.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Računanje vremena u Srbiji usklađeno je sa računanjem vremena u EU, zbog funkcionisanja jedinstvenog tržišta, kao i sektora prevoza i komunikacija, i pojedinih sektora industrije.

Evropski parlament izglasao je ranije odluku da EU prestane sa promenom vremena od 2021. godine, ali Vlada Srbije još nije razmatrala to pitanje, saopšteno je iz Direkcije za mere i dragocene metale Srbije.

Evropska komisija predložila je da se ukine praksa promene računanja vremena, a preporuka Evropskog parlamenta je da se o načinu računanja vremena susedne zemlje međusobno dogovore kako bi teškoće bile izbegnute, prvenstveno u saobraćaju.

Iako je bilo predloga da se ukine pomeranje časovnika, kao i da će se zemlje opredeliti za letnje ili zimsko računanje vremena, odluka o tome je odložena.

Zemlje koje odluče da zadrže zimsko računanje vremena, na njega će potpuno preći u poslednjoj sedmici oktobra 2021. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram