beograd noću, kafići ponovo rade
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nova glavobolja za ugostitelje - kovid propusnice. Strah od toga kako će se primenjivati, ko će ih kontrolisati i kako se izboriti sa nezadovoljnim gostima. Iste muke u Beogradu, Vranju, Čačku, Kraljevu... Kovid propusnice tražiće se od 22h, pa do 1 sat ujutro, tri sata dovoljna da zakomplikuju živote ugostitelja

Pišu: Sanja Petrov, Bojana Milovanović, Ljubica Sokić

„Biće samo još gore nego što je sada, jer pola kafića pod trenutnim merama može slobodno da se zatvori, a pod ovim novim merama će samo biti još gore“, zabrinut je Milan, vlasnik jednog kafića u centru Beograda. Konobarica u jednom kafiću poručuje da ne namerava da ljude koji odbiju da pokažu svoju kovid propusnicu izbacuje iz lokala.

„Meni nije u opisu posla da ljudima tražim kovid propusnice, ali ako budu postojala neka pravila i uputstvo svakako ćemo ih ispoštovali. No, da li ću ja izbacivati ljude iz kafića – svakako neću“, rekla nam je Miljana. Malo vremena, nejasna pravila, nevakcinisano osoblje, gosti koji će „praviti probleme“ i zakon koji ih sprečava da iste legitimišu, samo je deo pitanja koja muče ugostitelje u Vranju.

„Koliko čujem, problem oko legitimisanja planiraju da reše tako što će dati pravo osoblju da gostima traži dokument sa fotografijom“ – kaže za Novu.Aleksandar D., jedan od vlasnika barova u Vranju. Prema njegovim rečima, menadžment lokala nije dovoljno upoznat sa novim pravilima niti ima vremena da se do subote valjano pripremi.

„Šta u slučaju da ni osoblje ne poseduje sertifikate, mnogo konobara i šankera nije vakcinisano? Sad i da žele da se vakcinišu, džaba im je jer neće proći dovoljno vremena da bi ih smatrali imunizovanima i oni neće dobiti potvrdu. Nije jasno šta ćemom sa osobljem“, započinje. Naglašava da su ugostitelji ponovo „prvi na udaru“ i da se zbog neodlučnosti u vezi uvođenja kovid propusnica stvari mnogo komplikuju.

beograd noću, kafići ponovo rade
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vlasnik poznatog restorana tradicionalne kuhinje, kaže da legitimisanje gostiju nije njegov ili posao konobara već posao nadležnih organa.

„Izvolite, dođite slobodno u subotu od 22 časova u lokal da legitimišete ljude, ja to nemam prava trenutno da radim, a gosti će se prvi buniti i praviti probleme“. Vlasnik sale za izdavanje za veselja, koja ima nešto više od 200 mesta, na periferiji Čaćka kaže za Novu da ga neće zaobići batine gostiju koji popiju neku čašicu više.

„Ma dajte. Na koji način ja, ili redar koga angažujem tražim od pijanog čoveka kovid propusnicu, kada on posle 22 sata ne zna ni kako se zove. Ovo je samo jedna velika predstava za narod koji treba da pomisli koliko država brine o njemu“, ironično navodi sagovornik portala Nova.rs. Prema njegovim rečima, ukoliko su nadležni organi hteli da smire epidemiološku situaciju trebalo je da urade to mnogo pametnije.

Pojedini ugostitelji su odlučili da skrate radno vreme do 22 sata.

„Ne vidim drugo rešenje osim da skratim radno vreme do 22 sata od subote. Nisam sposoban da se objašnjavam sa pijanim ljudima, a kamoli da se bijem sa njima“, rekao je za Nova.rs Milan. B.

Šta je kovid propusnica u Srbiji?

Predstavlja potvrdu druge, odnosno treće doze vakcine, ne starija od 210 dana;

Ukoliko ste primili drugu dozu, a posle 7 meseci niste treću – nije vam validan sertifikat;

Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata; Nakon 72 sata – morate opet;

Negativan antigenski test – s tim što je on validan samo 48 sati;

Ukoliko ste preležali kovid, u prethodnih 7 meseci, 210 dana – nakon toga smatramo da nije bezbedno;

Za strance – validan EU kovid sertifikat ili druge zemlje sa kojima Srbija ima ugovor o priznavanju;

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare