Vaspitači upozoravaju: U vrtićima neće imati ko da radi

Društvo 03. dec. 202009:12 > 10:55
Podeli:
Foto: EPA-EFE / RODRIGO JIMENEZ

Strahujemo da ukoliko se ovakva dinamika širenja zaraze nastavi u Beogradu neće imati ko da radi sa decom predškolskog uzrasta, upozorenje je koje je iz Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja stiglo na adrese Gradskog štaba za vanredne situacije i Zavoda za javno zdravlje Beograd. U pismu, u koje je Nova.rs imala uvid, zaposleni u vrtićima ukazuju na rizik kojem su izloženi, kao i na to da ne raspolažu pravim i validnim podacima o broju zaraženih u njihovim ustanovama.

Đaci starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolci prešli su na onlajn nastavu. Najmlađi đaci, od prvog do četvrtog razreda, još uvek odlaze u školu, otvoreni su i vrtići. Oni vaspitači koji i dalje redovno odlaze na posao podigli su svoj glas i zatražili odgovore kojih još nema. Dok se čeka reakcija nadležnih, sve je više zaraženih među vaspitačima.

Obraćanje i pitanja postavljena nadležnima iz čelnih gradskih službi, prenosimo vam u celosti.

Obraćamo Vam se kao Gradski i Republički sindikat u ime zaposlenih u predškolskim ustanovama Beograda. U predhodnim obraćanjima Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, a tiču se mera postupanja prilikom zaraze Kovidom 19 (dete, roditelj, zaposleni) dobili smo odgovore za koje mislimo, kada ste poslali prema nama, a i prema predškolskim ustanovama, niste imali dovoljno validnih podataka.

Foto:pudjurdjevdan.edu.rs

– Od septembra, u predškolskim ustanovama Beograda, ne poštuje se normativ 50% od zakonskog ( pojedine grupe brojale i da 30 dece u jednom prostoru). Sindikatu još uvek nisu dostavljene Odluke PU Beograda o povećanju broja dece nakon sagledavanja prostornih i kadrovskih činioca, a u saradnji sa Kriznim štabom Grada Beograda, Zavodom za javno zdravlje Beograta, Školskom upravom Beograda i nadležnim inspekcijama- obaveza na osnovu dopisa ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja br:610-00-00346/2020-07 od 20.05.2020.

– Vaspitači nose maske za vreme rada, tako da nastavljaju da rade ( ne stavljaju se u karantin nakon direktnog kontakta sa zaraženim detetom – po Vašim instrukcijama)

1. Obaveštavamo Vas da zaposleni u predškolskim ustanovama Beograda nose, uglavnom platnene maske, za koje ne postoji kontrola načina održavanja i dezinfekcije. U pojedinim predškolskim ustanovama dobili su i jednokratne maske ( jednu dnevno, mesečno ili jednu u tri meseca…). Imajte u vidu, da deca od 6 meseci do 4 godine, su usmerena na neposredni kontakt sa zaposlenim u situacijama hranjenja, presvlačenja, obavljanja zdravstveno- higijenskih navika- KONTAKT JE NEMINOVAN. Zaposleni se sa pravom pitaju,čemu onakva zaštita u Kovid bolnicama, kod direktnog kontakta, ako smatrate da je ova vrsta zaštite za njih dovoljna?
Da li Vašim preporukama, za predškolske ustanove, direktno utičete na dinamiku širenje zaraze među zaposlenima?

2. Druga sporna preporuka sa Vaše strane je, da je spajanje vaspitnih grupa prihvatljivo, u izuzetnim okolnostima, u cilju obezbeđivanja kontinuiteta rada sa aspekte npr. raspoloživog broja zaposlenih…Naše pitanje je, šta se u okviru propisanih mera smatra prihvatljivim i gde su granice. Sa terena imamo podatke, da je preko 30 dece u jaslenoj grupi u jednoj radnoj sobi. Zamene se ne angažuju.

Takađe, imamo pitanje za Vas, da li Zavod za javno zdravlje podatke koje dobija sa terena, a tiču se predškolskih ustanova, dostavlja Kriznom štabu Grada Beograda ili to čini Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Beogada?

Ono, što smo kao sindikat primetili je, da su mere, u beogradskim predškolskim ustanovama (obzirom na broj zaraženih), najblaže. U drugim lokalnim samoupravama, i istim situacijama, se nalažu mere zatvaranja objekata, mere izolacije, potpunih izolacija svih kontakata sa testiranjem. Zaposlene u ovom trenutku najviše zabrinjava, dinamika širenja zaraze. Oprečne mere, izazivaju strah i nesigurnost kod zaposnenih, jer su i sami upoznati sa činjenicom da platnena maska predstavlja moguću prevenciju, a ne sigurnu zaštitu kod situacije direktnog kontakta.

Molimo Vas, da nakon ovih dobijenih podataka, preispitate naložene mere i postupanja prema zaposlenima koji su bili u direktnom kontaktu. Naložite mere zatvaranja objekata gde je procenat zaraženih zaposlenih i u izolaciji prešao 50%.

Ovo obraćanje potpisale su predsednice gradskog i republičkog Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja – Vesna Janjić i Bosiljka Jovanović. Odgovor još nije stigao.

Bolovanje

U međuvremenu se pojavio i još jedan problem, pa su u razgovoru za naš portal nadležni iz Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja ukazali i na nejasnoće u vezi sa isplatom zarade tokom bolovanja. Kažu da svaka opština za sebe određuje i tumači, pa neki celu zaradu ispalćuju za 14 dana bolovanja, dok se za oporavak i lečenje nakon toga odbija od zarade. Neki ne uvažavaju ni tih 14 dana, pa od zarade odmah odbijaju 65 posto. Odgovore očekuju vaspitači, ali svi oni koji moraju da svoju decu pošalju u vrtiće dok traje pik epidemije.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar