Standardizacija ne postoji, nas ima raznih, ali je svima zajedničko da smo ispunili zahteve u pogledu prostora, kadra i opreme i dobili verifikaciju Ministarstva prosvete, rekla je u jutarnjem programu "Probudi se" na NOVA S Olivera Sekulovski, direktorka jednog privatnog vrtića. Ona je govorila o temi bezbednosti vrtića zajedno sa Bosiljkom Jovanović, predsednicom Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

„Kontrolisali su nas ranije i po dva puta godišnje, posle po jednom od strane gradskog sekretarijata, naravno uz redovne kontrole inspekcija“, istakla je Olivera Sekulovski.

Povod za ovu priču je bio tragičan slučaj koji se prošle nedelje dogodio u jednom zemunskom vrtiću, kada je preminula jednogodišnja devojčica.

Na konstataciju da zemunski vrtić nije imao medicinsku sestru, na šta je bio obavezan, Sekultovski je rekla da gradski sekretarijat, kada šalje inspekciju u nadzor, proverava i personalne dosijee zaposlenih i njihove kvalifikacije. 

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije je, na pitanje kako je moguće da se ovakav propust utvrdi tek po tragičnom događaju, ističe da to nije pitanje za sindikat.

„To je pitanje za nadležne i za gradske inspekcije i ministarstvo. Zna se da medicinska sestra treba da bude prisutna do osam vaspitnih grupa. Zašto nije – to drugi treba da odgovore. Ono što nas interesuje su uslovi za rad naših zaposlenih. Na žalost, milion puta do sada smo govorili da postoje situacije koje mogu da se dese i pored toga što ste sve predvideli i uradili.Tražili smo da vaspitno osoblje radi do 40 godina, kao što je nekada bilo, ili da dobiju beneficirane uslove“, istakla je Jovanović.

Sistem je, kaže dobro uređen.

„Kontrole su česte, državni vrtići imaju sanitarnog inspektora na nivou svake predškolske ustanove. Nama se čini da malo manje kontrola imaju privatni vrtići…“, istakla je Jovanović.

Na pitanje da li je tačno da zaposleni u vrtiću obavljaju više obaveza, pa su onemogućeni da rade bazične stvari sagovornici ističu da to nije tačno.

„Kada je reč o privatnim vrtićima, to nije praksa u ozbiljnim privatnim sistemima. Ne bih sve stavljala u istu vreću, jer verujem da ima svega, ali ima i jako puno ljudi koji ozbiljno rade gde je sve tačno definisano“, precizira Olivera Sekulovski.

Kako je dodala, postoji pravilnik o bezbednosti dece, baziran na zakonu i prema njemu deca apsolutno ne smeju da budu sama nijedne sekunde u bilo kojoj prostoriji.

„Deca ne smeju da budu sama ni za vreme spavanja“, naglasila je Sekulovski.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram