Institut za javno zdravlje, Kragujevac / Foto: Predrag Petrović

U kragujevačkoj regionalnoj kovid laboratoriji “Kraguj” demantovali su navode pojedinih medija da je nestalo testova za analizu briseva na Covid-19. Direktor Instituta za javno zdravlje dr Dragan Vasiljević, za naš portal objašnjava da je do kratkotrajnog zastoja u testiranju došlo zbog nepodudaranja postojećih laboratorijskih aparata sa novim brisevima

Vasiljević je pojasnio da su u Institutu iskoristili sve briseve koje su imali iz laboratorije u Batajnici, pa su za uzorkovanje novih pacijenata koristili one iz „Vatrenog oka“.

Za te briseve se, kako navodi, ispostavilo da nisu kompatibilni sa opremom, pa su na očitavanje morali da ih pošalju u laboratoriju iz koje su ih i dobili.

On je za naš portal naveo da je oprema u toku dana „baždarena“ i da se sada testiranje „odvija bez zastoja“.

U svakodnevnom izveštaju kojim kragujevački Institut za javno zdravlje informiše javnost, direktor Vasiljević u utorak 23.juna, obavestio je novinare da nisu urađeni svi uzorci predviđeni za taj dan, što je , kako navodi, protumačeno kao da je u Kragujevcu „nestalo testova“, a takve naslove preneli su i pojedini mediji.

On je za naš portal demantovao natpise o nestašici testova, dodajući da je u pitanju prelazak na drugu vrstu briseva, koje kragujevačka laboratorija nije mogla da očita bez dodatnog podešavanja.

„Nije tačno da nema testova i da ne nema briseva. Nabaždarili smo opremu, sada radimo uobičajeno i radićemo sa novim brisevim sve dok ih budemo imali. To je sasvim normalna procedura, da se oprema podešava kada se prelazi na nove briseve’’, rekao je Vasiljević, navodeći da su pogrešno prenete informacije naštetile ugledu Instituta.

Vasiljević je rekao da za nekoliko dana u Institut za javno zdravlje treba da stigne nova oprema kojom će biti obezbeđeni uslovi za rad na nivou svetskih laboratorija, čime će značajno biti povećani i kapaciteti za dnevno testiranje na Covid 19.

Od početka u pandemije, u Institutu za javno zdravlje uzorkovano je preko 8.000 pacijenata za testiranje na koronavirus.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare