Kragujevac Fijat plastik
Fijat plastik štrajk Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle prošlonedeljne informacije da su pregovori između italijanskog "Fijata" i Štrajkačkog odbora fabrike "Fijat Plastik", prekinuti, pa obrta koji je usledio u upetak 1. oktobra, kada je državna miriteljka obavestila štrajkače da "Fijat" želi još jednu rundu pregovora, danas su i definitivno prekinute sve nade zaposlenih u Plastiku da bi uskoro mogao da se okonča njihov osmomesečni štrajk.

„Pregovori su danas i zvanično propali, jer sutra ističe zakonski rok od 30 dana koliko su mogli da traju uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova“, kaže za Nova.rs predsednik Štrajkačkog obrora Zoran Miljković, navodeći da je menadžment Fijata „po ko zna koji put odbio da vrati mašine u fabriku, koje je protivpravno izmestio tokom generalnog štrajka“.

On kaže da je poslednja runda pregovora, koju je inače inicirao sam Fijat, trajala‚‘‘samo 20 minuta‘‘, te da poslodavac nije ponudio ništa novo.

„Mi više nemamo o čemu da razgovaramo sa njima, jer Fijat uporno odbija da vrati mašine, a vraćanje mašina nije naš štrajkački zahtev, već uslov svih uslova da bismo mogli da pregovaramo“ kategoričan je Miljković.

Povezane vesti:

On ističe i da je prilikom ovih pregovora poslodavac pokazao nepoštovanje prema radnicima koji štrajkuju, jer na sastanak nije došao direktor fabrike iz Torina Marčelo Batalja, iako je bio najavljen, već je o zahtevima pregovarao „prvi čovek Fijata za Srbiju“ Nikola Jerotijević.

Miljković je podsetio da je Fijat izmeštanjem mašina iz fabrike i upošljavanjem drugih radnika da rade na njima tokom trajanja generalnog štrajka, prekršio zakone Republike Srbije i očekuje da će Republička inspekcija rada izaći na teren i kako kaže „utvrditi činjenično stanje“.

On dodaje da ga je ministarka Darija Kisić Tepavčević, još u petak 1. oktobra obavestila da je izdala nalog za inspekcijsku kontrolu.

„Sada je sve na nadležnim inspekcijskim službama da svim pravnim sredstvima nalože Fijatu da vrati mašine. To bi bilo rešenje peaktično 90 posto naših prolema. Mi verujemo da će inspekiija izaći, ali ukoliko se to ne desi, bićemo prinuđeni da radikalizujemo naš protest i blokiramo ceo Fijat“ ističe Miljković.

“Fijat koristio pregovore da nas ponizi“

Miljković za Nova.rs kaže da na pregovorima sa menadžmentom, započetim 6. septembra, uz posredoavnje državne miriteljke, nije bilo nikakvog napretka, te da im je na sastancima, jedino ponuđen Kolektivni ugovor iz decembra 2020. zbog koga su i stupili u štrajk, a koji imeđu ostalog ograničava radnička prava i zabranjuje štrajk.

“To je sramotno i bahato ponašanje strane kompanije u Srbiji, koja nas tim ugovorom ponižava, a ujedno krši i naša ustavom zagarantovana prava. Mi na taj ugovor nikada nećemo da pristanemo i spremni smo da štrajkujemo koliko god da treba“, ističe Miljković, uz pojašnjenje da se borbom protiv Kolektivnog ugovora i zahtevom da im se vrate mašine zalažu za sve radnike u Srbiji.

“Vidimo da država žmuri na ovo izmeštanje mašina i da je Fijat uposlio druge radnike da rade naš posao za vreme štrajka. Ako ovo prođe nekažnjeno, više nikada nijedan sindikat neće moći da povede štrajk u Srbiji, ni u jednoj kompaniji, jer će svaki psolodavac uraditi isto što i Fijat“, kaže ovaj sindikalac.

On dodaje i da to nije jedino kršenje Zakona o štrajku, te da je njemu, kao predsedniku Štrajkačkog odbora, kao i za još nekoliko članova odbora, več šest meseci zabranjen ulazak u fabriku, koji im je prema zakonu dozvoljen 24 sata dnevno tokom trajanja štrajka.

Generalni štrajk u fabrici Fijat plastik, koja za model 500l pravi plastične branike, traje od februara, a zaposleni zahtevaju da im se iznos regresa vrati na nivo od decembra 2020., kao i da naknada za plaćeno odsustvo bude izjednačena da kolegama u matičnoj Fijatovoj fabrici, odnosno 65 odsto od zarade, umesto dosadašnjih 60 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar