Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bs

Vanredna situacija, usled poplava, proglašena je u 32 grada i opštine, potvrdio je danas direktor "Srbijavoda" Goran Puzović. Kaže da se otklanjaju posledice poplava ali da preti novi talas izlivanja, jer se od sutra očekuju jake padavine.

„Ljudi su na terenu, oprema je na terenu, sprovode se sve kratkoročne mere koje će omogućiti da ako dođe do novog poplavnog talasa, sva ugrožene mesta se drže pod kontrolom“, navodi Puzović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Kako je rečeno RTS-u iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), od 26. maja do danas evakuisano je 76 ljudi, a pripadnici MUP -a imali su oko 500 intervencija. Takođe, zbog najavljenih obilnih padavima – ostaju u pripravnosti. Iz MUP-a navode da od ponedeljka nije bilo dodatnih evakuacija, ali da se od četvrtka očekuje novi talas padavina koji može napraviti dodatne probleme, jer je zemlja natopljena, a korita reka puna.

Goran Puzović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović rekao je za RTS da je dobra informacija da dolazi do smirivanja situacije.

„Danas i juče smo imali smirivanje na terenu i sve ove opštine koje su bile ugrožene prethodna dva dana od Ćuprije, Paraćina, Jagodine, Čičevca, Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke banje, došlo je do smirivanja i situacija je mnogo bolja“, kaže Puzović.

„Ovaj talas koji dolazi, verovatno i nešto ranije nego što je najavljen, pogodiće zapad, jugozapad, istok i jugoistok zemlje, ali da ne bismo rizikovali, mi ćemo danas izdati jedno novo saopštenje i zajedno sa Sektorom za vanredne situacije dati uputstva i mere koje će se sprovoditi na teritoriji cele zemlje“, navodi Puzović.

Kako je istakao, poplave su prirodna pojava kojih je „bilo, jeste i biće“, ali da je specifičnost ovih poplava faktički da na velikim rekama u Srbiji nigde nema problema. „Dakle, sve ovo što se dešava, dešava se na malim vodotocima“, napomenuo je Puzović.

Velika šteta je u Svilajncu, a zbog obilnih padavina i izlivanja Moravice, vanredna situacija je proglašena u Sokobanji gde su pod vodom bile gradske ulice i seoski putevi. Najteže je bilo u naselju Čair gde je poplavljeno pedesetak kuća. Na teritoriji Kruševca, pod vodom je bilo 55 objekata i 200 hektara oranica, a u Koceljevi je vanredna situacija na snazi već mesec dana. Voda u podrumima kuća i stambenih zgrada, oštećeni pomoćni objekti i pokućstvo i u čačanskom kraju.

Uništene su oranice, plastenici i više od 30 kilometara lokalnih puteva. Na svim intervencijama je angažovano 1.073 vatrogasaca-spasilaca sa 30 vozila sa 525 pumpi i 35 članova Specijalistickog tima za spasavanje i rad na vodi.

Bonus video: Apokaliptični prizori posle poplava: U dvorištima u okolini Šapca više od 70 centimetara vode, potop u Jagodini, Babušnici i Aleksandrovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar