Beba se zaglavila u porođajnom kanalu, carski rez više nije moguć i akušer uzima vakuum, a majku hvata panika, sve je češći scenario u srpskim porodilištima. Ovaj “zloglasni”, ali legalni instrument, ako se nepravilno koristi, može da izazove krvarenje u mozgu bebe, cerebralnu paralizu i brojne druge komplikacije, a u optužbama majki, koje poslednjih dana prijavljuju ginekologe za nesavesno lečenje, kao i za smrt novorođenčadi, u gotovo svakoj se pominje “vakuum na porođaju”. Međutim, stručnjaci tvrde da je ovaj instrument legalan i da se primenjuje u celom svetu, ali samo kad je neophodno.

“Molila sam lekare da urade carski rez, ali nisu pristali i rešili su da koriste vakuum da izvuku bebu. Uspeli su iz drugog pokušaja, ali kada je moja beba izvučena, nije plakala i sestra mi je rekla da se molim i da to jedino može da pomogne. Molila sam se i krstila na stolu i onda se začuo plač, moj dečak je bio živ”, ispričala je Snežana Jović, koja se porodila u Zdravstvenom centru Vranje.

Foto: Shutterstock

Nakon porođaja, Snežani je pedijatar saopštio da je jedna strana bebinog mozga oštećena.

„Beba nije dobro, ali nadamo se da će biti, svakako nas čeka velika borba. Za mesec dana treba da je vodimo kod neurologa, pa ćemo znati kakva je situacija. Za sada je najvažnije da pratimo bebu, svaki pogled, da li piški, kaki, da li ima nekih kočenja. Pakao. Ako Bog da, biće sve u redu. Ostaje nam samo da se molimo“, rekla je Snežana.

Beba rođena bez srčane radnje

Ova majka, nažalost, nije usamljen slučaj. Sve više porodilja u Srbiji obraća se nadležnim institucijama i prijavljuje medicinske timove u porodilištima, koji su učestovali u porođaju, a koristili su vakuum, zbog čega, kako one tvrde, bebe imaju komplikacije.

I porodilja Jelena Ivković, koja se porodila u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, ispričala je da je izgubila bebu, koju su izvukli vakuumom.

“Beba je rođena vakuumom u 21. veku. Doktor je forsirao prirodan porođaj koji nije mogao da se izvede prirodno, jer je više od 40 minuta skakao po mom stomaku, sa jedne strane on, sa druge strane babica. Beba je rođena bez srčane radnje. Nakon toga je reanimirana i intubirana, ali bezuspešno“, ispričala je Jelena za Nova.rs, a ona je porođena u istoj bolnici kao i Marica Mihajlović, čija je beba, kako ona kaže, preminula nekoliko sati nakon nasilnog porođaja.

Iako se korišćenje bilo kog instrumenta na porođaju smatra invazivnom metodom, lekari uveravaju da je primena vakuuma bezbedna, ali samo u slučaju kada se pravilno koristi i od strane iskusnog i obučenog akušera, što, nažalost, nije uvek slučaj.

Foto: Shutterstock

“U svetu i kod nas, na porođajima se koristi vakuum i forceps (porođajna klešta), ali samo kada beba dođe do izlaza i zastane u porođajnom kanalu, odnosno u fazi ekspulzije. U tom trenutku akušer koristi vakuum ili forceps. Najvažnije je da akušer proceni momenat kada će koristiti jedan od ova dva instrumenta, da bude dobro obučen i da zna šta radi. Ove metode se uče godinama i akušer mora imati bar 10 godina iskustva, odnosno obuke iza sebe, kako bi smeo da primenjuje instrumente. Kad je glava bebe toliko nisko da više ne može da se uradi carski rez, a zaglavljena je, mora da se vadi vakuumom”, objašnjava za Nova.rs prof. dr Snežana Rakić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva i nekadašnja direktorka GAK Narodni front.

Korišćenje vakuuma zavisi od veštine akušera

Ona naglašava da svaki akušer mora neprestano da bude u porođajnoj sali, da pomno prati porođaj od početka do kraja, a da je vakuum legalan instrument, ali njegovo korišćenje zavisi sa jedne strane od veštine akušera i sa druge od kondicije deteta.

Pročitajte još:

“Povrede kod korišćenja vakuuma su moguće, a kod forcepsa daleko manje. Forceps su metalne kašike koje služe da pomognu da se beba okrene na pravu stranu, kako bi lakše izašla. Ovu metodu jako mali broj akušera primenjuje, jer se teško savladava. Većina koristi vakuum, ali ono što je problem, je što u današnjim porodilištima u Srbiji – svi porađaju. Svaki ginekolog radi ambulantu, operacije, snimanja, preglede i – porođaje. Nekada se znalo da akušeri prolaze specijalne, posebne obuke, pa je za to postojala čak i akušerska škola u Beogradu i Valjevu, do pre 15 godina. Svi mi koji smo nekada radili državno, prošli smo obuke u ovim školama, one su bile obavezne za sve koji su specijalizirali ginekologiju. Svako od nas je tamo imao svog mentora od koga je učio zanat. Zašto je to ukinuto, nažalost, nemam odgovor”, priča prof. dr Rakić.

Foto: Shutterstock

Roditelji, kod nas i u svetu, optužuju lekare da su njihova deca zbog vakuuma na porođaju imala krvarenje u mozgu ili dobila cerebralnu paralizu i brojne druge komplikacije, odnosno dijagnoze.

“Ako se beba zaglavila u porođajnom kanalu, svakako će doći do problema. Mogu da nastanu unutrašnja krvarenja u mozgu jer ostaje bez kiseonika, a instrument koji joj se stavlja na glavu, izaziva još veću traumu i može dovesti do dodatnog krvarenja. Sve zavisi od toga kad i kako je stavljen vakuum. U Americi se recimo koristi isključivo ‘kivi’ (kiwi) vakuum, koji samo služi da bebu pridrži. Kod nas ga ima u nekim porodilištima, koristi se jednokratno. Mali je, zapakovan i može samo jednom da se iskoristi. Korišćenje vakuuma je individualna procena akušera, ali postoje proračuni kad sme da se primenjuje. Postoje tačno određeni uslovi za upotrebu ovog instrumenta. To su opasni instrumenti koji zahtevaju određenu veštinu akušera”, naglašava profesorka Rakić.

Foto: Shutterstock

U razvijenim zemljama, pre svega na Zapadu, stručnjaci tvrde da se vakuum koristi kad nema drugog načina da bebu izvuku iz porođajnog kanala, ali da je “skakanje” po stomaku metoda koja se zadržala samo u srpskim porodilištima.

“U svetu nikada ne rade pritiskanje stomaka, kako žene kažu ‘skakanje’, a naši lekari kad ih pitate zašto primenjuju taj zahvat, kažu da je to bolje nego da koriste vakuum, iako ova metoda ostavlja teške posledice po ženu. U Evropi i Americi, međutim, koriste vakuum, ali postoje razne vrste ovog instrumenta. Kad se radi ‘izlazni’ vakuum, on je slabašan i ne ostavlja nikakve posledice. Na Zapadu koriste ‘kivi’ vakuum koji služi samo za to da bebu pridrži, da ne stoji dugo u porođajnom kanalu i nije nimalo agresivan“, objašnjava za Nova.rs Dušica Kovačević, VMS babica.

Zbog epidurala majke gube osećaj

Žene koje prođu pripremu za porođaj nemaju iskustvo sa vakuumom, kao one koje nisu pripremljene.

„Žena treba da bude aktivni učesnik porođaja, a kod nas se koristi mnogo epiduralne anestezije. Na Zapadu to nije praksa, već se procenjuje da li je ovo zaista potrebno. Žena kad dobije epidural, nema nikakav osećaj tokom porođaja. Ona ne zna kad treba da gura i onda se pribegava drugim metodama, koje se ne završe uvek kako treba”, kaže Dušica.

Foto:EPA-EFE/Balazs Mohai

Ona ističe da je vakuum jedna od invazivnijih intervencija.

Da pojasnimo, korišćenje vakuuma na porođaju podrazumeva da se na bebinu poglavinu prisloni kalota u obliku polulopte. Onda akušer pomoću posebnog mehanizma ispumpava iz nje vazduh, tako da nastali vakuum jako pričvrsti kalotu na bebinu glavu. Potom vuče kalotu zajedno sa bebom, prateći „krivine“ porođajnog kanala, sve dok glava bebe ne izađe napolje.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Podsetimo, nakon slučaja Marice Mihajlović iz Rume, koja se porodila u OB Sremska Mitrovica, čija je beba posle rođenja preminula, Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo, očekuje od Ministarstva zdravlja izradu protokola striktnog ponašanja u vezi sa tim koju intervenciju sprovoditi kada dođe do komplikacija na porođaju.

“Svaki slučaj je za sebe, ali mora da postoji neki pravilnik kojeg ćemo se svi mi kao medicinski radnici držati”, rekla je prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Ona je istakla da Srbija nema takav pravilnik, iako on postoji u svim zemljama u Evropi, kao i u Americi.

***

BONUS VIDEO: Trudnicama zabranjeno unošenje telefona u porodilište, jer „moraju da učestvuju u porođaju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare