Nakon što je porodilja Marica Mihajlović optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svog novorođenčeta zbog nesavesnog i brutalnog postupanja prilikom porođaja, u javnost su istupile mnoge žene koje su doživele akušersko nasilje. Među njima je i Vranjanka Snežana Jović (36) koja za Nova.rs tvrdi da je 16. januara u porođajnoj sali Zdravstvenog centra Vranje doživela pravu agoniju, dok je zdravstveno stanje njenog deteta ugroženo. Ona je ceo slučaj prijavila policiji, nakon što je ustanovljeno da beba ima povredu mozga.

Porodilji Snežani Jović se najlepši dan u životu pretvorio u očaj.

Umesto da tog 16. januara bude najsrećnija žena jer rađa svoje treće dete, ova Vranjanka je, kako kaže, doživela pravu agoniju zbog čega s ejoš uvek nije oporavila.

Najgore od svega je što je njena beba zdravstvena ugrožena jer je, kako tvrdi, porođena vakumom pošto lekari nisu hteli da je porode na carski rez.

„Ni u najluđim snovima nisam mogla da zamislim da će se ovako nešto dogoditi. Kada ležite tamo na tom stolu, niste ni svesni nekakvog nasilja, samo vam je bitno da se dete rodi živo i zdravo. Sećam se svake sekunde, sećam se svake reči, sećam se agonije koju sam preživela dok je moj dečak dolazio na svet. Tog jutra sam došla u bolnicu negde oko pola pet, moj ginekolog dr Dragan Veličković, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo vranjske Bolnice koji mi je i vodio trudnoću, bio je u smeni i pregledao me je. Konstatovao je da je beba još visoko, pa da neće porođaj tako brzo. U međuvremenu je on iz noćne smene otišao, zamenio ga je kolega dr Zoran Aleksić, kome je asistirala ćerka Neda koja je na specijalizaciji“, objašnjava naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako dalje objašnjava, lekari su procenili da je spremna za porođaj.

„Doktor je čak rekao da će sve biti gotovo za pet minuta, nisu bili neprijatni do tog trenutka, ali po svemu sudeći nije išlo kako su planirali i tu kreće agonija. Guranje bebe, skakanje po stomaku, u sali su babice, čistačice i njih dvoje. Gurali su bebu naviše i na kraju pozvali u pomoć doktorku Ilonku Čanadi. Na kraju koriste vakum kako bi izvukli bebu i to prvi put neuspešno, drugi put jedva uspevaju i kada su bebu izvukli nastao je muk“, priseća se ona.

beba, rodjenje, natalitet, porodjaj
Foto:Shutterstock

Dodaje da beba nije zaplakala, zbog čega se prilično uznemirila.

„Sestra mi je rekla da se molim i da to jedino može da pomogne. Molila sam se i krstila na stolu i onda se začuo plač. Usledilo je vađenje posteljice u najvećim mukama, dobila sam  anesteziju. U subotu je trebalo da odemo kući, pa je lekar pedijatar pregledao bebu i ultrazvuk je pokazao da jedna strana bebinog mozga nije u redu. Mom suprugu je od tog saznanja pozlilo, pa je završio u hitnoj“.

Snežana je, kako priča, molila lekare da joj urade carski rez. Ali nisu hteli.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog toga je, smatra, njena beba zdravstveno ugrožena.

„Beba nije dobro. Ultrazvuk glavice bebe je pokazao da je jedna strana mozga oštećena. Nadamo se da će biti dobro, ali nas po svemu sudeći čeka velika borba. Za mesec dana treba da je vodimo kod neurologa, pa ćemo znati kakva je situacija. Za sada je najvažnije da pratimo bebu, svaki pogled, da li piški, kaki, da li ima nekih kočenja… Ne pitajte. Pakao. Ako Bog da, biće sve u redu. Ostaje nam samo da se molimo“.

Snežani je ovo treće dete. Najstarije ima dvanaest godina, drugo osam. Porođaj s prvim detetom je, ističe, takođe bio rizičan.

„I tada sam preživljavala pravu dramu. Dete je snimano, bilo na kiseoniku, nisam nikome ništa govorila, samo sam mislila u sebi da će sve biti u redu i tako je i bilo. Posle toga sam imala četiri spontana pobačaja. Nisu mi izvadili gazu kada je trebalo, mogla sam da dobijem sepsu. Strašno iskustvo u vranjanskoj bolnici. Zaista. Zato želim da akušersko nasilje stane i da nijedna žena više ne prolazi kroz pakao tog dana kada treba da je najsrećnija jer rađa novi život“, ističe naša sagovornica.

Zdravstveni centar Vranje Foto:Google Maps

Iz Osnovnog javnog tužilašta Vranje za naš portal potvrđuju da je Snežana Jović prijavila lekare za akušersko nasilje i da se vrše detaljne provere.

„Potrebno je da se utvrdi ko je bio prisutan tokom porođaja, zatim da se uzme neophodna medicinska dokumentacija, da oštećena odvede dete na pregled kod lekara specijalista po uputu koji je već dobila i da se nakon toga pribavi potrebna medicinska dokumentacija i izvrši naknadna konsultacija sa tužiocem u pogledu utvrđivanja krivičnog dela“, rekli su iz Tužilaštva.

Redakcija Nova.rs kontaktirala je Zdravstveni centar Vranje i upravnicu Natašu Stojiljković povodom navoda porodilje Snežane, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Inače, povodom akušerskog nasilja, organizovan je protest za petak, 26. januar u 11:55, šetnja od zgrade opštine, pored sudova, do vranjskog porodilišta.

BONUS VIDEO: Posle tragedije u Sremskoj Mitrovici, ređaju se svedočenja o nasilju nad porodiljama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar