Vakcinacija studenata u Kragujevcu
Vakcinacija studenata u Kragujevcu. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Vakcinacija protiv korone biće nastavljena tokom predstojećih praznika, eUprava će slati pozive, ali građani će na nekim mestima moći da se vakcinišu i bez ranijeg poziva, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, Kako saznaje Nova.rs, tokom prazničnih dana obavljaće se i revakcinacija, ali nešto sporijim tempom.

„Cilj je i da tokom praznika odradimo što veći broj vakcinacija. Mi ćemo tokom dana izaći sa imenima gradova gde može da se vakciniše, pet dana je mnogo da stanemo sa vakcinacijom“, kazao je on.

Dodao je da je do sada u Srbiji prvu dozu vakcine dobilo 2.005.000 ljudi, da je najviše imunizovanih u Beogradu, Nišu i Užicu, a najmanje u Tutinu, Novom Pazaru i Lajkovcu.

Šta će se dešavati sa revakcinacijom, posebno se pitaju oni kojima datum za primanje druge doze pada baš za praznike.

Revakcinacija će se obavljati i tokom praznika, ali nešto slabijim kapacitetom, rečeno je za Nova.rs u Vladi Srbije, uz napomenu da će svi građani od eUprave dobiti precizan datum i satnicu revakcinacije.

Šta ako su mi odložili revakcinu

Oni kojima termin za revakcinaciju bude u vreme praznika, ukoliko ne budu tu, moći će da odlože zakazani termin, ali na njih se apeluje da to ne zloupotrebljavaju.

Građani koji su primili prvu dozu Fajzer, Sputnjik i Sinofarm vakcine, drugu dozu treba da dobiju dve nedelje kasnije. Oni koji su primili AstraZeneku revakcinišu se 12 nedelja posle prve doze.

Ukoliko se revakcinacija odloži za posle praznika – to i dalje nije „signal za uzbunu“, s obzirom da se vakcina može primiti i nekoliko dana nakon isteka dve, odnosno 12 nedelja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare