Foto:Nova.rs

Institut Torlak je posle 15 godina ponovo proizveo vakcinu protiv gripa i počela je njena distribucija po Srbiji. Građane Beograda Nova.rs je pitala da li bi pre primili domaću ili inostranu vakcinu protiv gripa.  

Mada informacije iz lokalnih zavoda za javno zdravlje po Srbiji govore da ove godine vlada veće interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa nego prethodnih godina i u pojedinim mestima su potrošene sve trebovane doze, građani sa kojima smo razgovarli nisu pokazali posebno interesovanje za vacinu.

Nikola Jovanović navodi da nije planirao da se vakciniše ove godine, ali da bi verovatno primio pre Torlakovu vakcinu nego neku iz inostranstva.

Foto: Nova.rs

„Nekako imamo više poverenja u Torlak jer je bi trebalo da znamo šta ima u toj vakcini. Torlak bi bio moj izbor. Mislim da ove godine nema potrebe da primam vakcinu protiv gripa, a za koronu bih još razmislio” objašnjava.

I Stefan Bojičić bi se pre opreedelio za domaću vakcinu.

Foto: Nova.rs

„Pretpostavljam da će je bolje ispitati. Zbog toga bi se opredelio za neku domaću varijantu” dodaje.

Foto: Nova.rs

“Vakcina je vakcina” ističe Slavica Milojević i navodi da bi primila i domaću i inostranu, za koju veruje da je prošla sve provere.

Sara Gosić nije uopšte zainteresovana za vakcinu protiv gripa i svejedno joj je ko je proizvođač. “Nisam ranije primala vakcinu protiv gripa, pa ne bih ni sada, bez obzira čija je” dodaje.

Za Željku Božović je isto nevažno ko je proizvođač, već joj je ključno da je prošla sva klinička ispitivanja i da je priznata u lekarskim krugovima.

Foto: Nova.rs

Vakcinacija protiv gripa u Srbiji počela je prvog oktobra. U Beogradu za sada ima dovoljno doza, dok su početno trebovane doze već potrošene u Kragujevcu, Prokuplju i Novom Pazaru.

Direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković izjavila je da je planirano da institut ove godine prozvede čak 250.000 doza jer je jako velika potreba za vakcinama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar