Ana Brnabić, Zlatibor Lončar, Sednica kriznog štaba Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Mere protiv koronavirusa ostale su iste, a o modelima nastave u centralnoj Srbiji biće odlučeno u utorak, rečeno je danas nakon sednice Kriznog štaba.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Gojković rekao je da je neophodno nastaviti sa poštovanjem mera – nošenjem maski, ograničavanjem okupljanja…

„Razgovarano je o početku škole na nivou centralne Srbije. Škole u Vojvodini su već krenule sa radom, kao što znate“.

Krizni štab odlučio je da se smanji cena PCR testa sa 9 na 6.000 dinara, saopšteno je nakon sednice Kriznog štaba. Smanjuju se i cene antigenskog testa – sa 3.500 na 1.800 dinara. Takođe, i period izolacije je skraćen sa 10 na 7 dana.

O čekanju ispred kovid ambulanti, Gojković je rekao:

„Sve znam, ali moraćemo da čekamo. Srbija nema veće kapacitete. Nema čekanja samo u Kini, a znamo kakve su tamo mere…“.

Na pitanje N1 da li je na današnjoj sednici Kriznog štaba uopšte odlučivano o novim merama i da li krive građane zbog skoka broja zaraženih, Gojković je rekao:

„Sve vrste okupljanja koje su veće su rizične. Imamo države u svetu koje su maltene ograničile do maksimuma kretanje. Slažem se da je bio veći broj okupljanja. I sutra ćemo imati okupljanje. Hajde da gledamo sebe malo. Ovo nije borba Kriznog štaba, ovo je borba svih građana Srbije“, rekao je Gojković, ne odgovorivši direktno na pitanje N1.

Polako sa četvrtom dozom, dodao je on.

„Nemamo dovoljno medicinskih podataka za četvrtu dozu. u ovom trenutku, nemamo nikakvih odluka o tome.“

Na pitanje novinara CNN o testu na koronavirus koji je Đoković uradio u Srbiji, a koji je donekle doveden u pitanje od strane medija, Gojković je rekao:

„Novak Đoković imao je validan dokument da je bio zaražen koronavirusom“.

Podsećamo, sednica je zakazana nakon što je novi soj omikron doveo do obaranja novih rekorda u broju zaraženih – dostigli smo 13.753 novozaraženih. I današnji bilans nije mnogo bolji (oko 13.000 zaraženih).

Sudeći po najavama zvaničnika, ne očekuju se neke oštrije mere. Jedna od tema biće početak drugog polugodišta. Osnovci u Vojvodini trebalo bi da se vrate u klupe narednog ponedeljka, a u užoj Srbiji 24. januara. Po svemu sudeći, produžetka raspusta neće biti.

BONUS VIDEO: Najhladnija noć napunila svratišta i prihvatilišta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare