Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

"Ukoliko se ovakav trend smanjenja broja novozaraženih nastavi, očekuje nas skoro popuštanje mera", izjavila je na konferenciji za medije članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević. Dr Predrag Kon je dodao da se on protivi brzom ublažavanju mera, i da je njegova "čvrsta preporuka" da se sačeka da broj novozaraženih spusti ispod 100 dnevno.

15.39 – dr Kisić: Svaki naš građanin koji odlazi u susedne zemlje, treba da zna da ide tamo gde je veća učestalost oboljevanja nego u Srbiji

Sve zavisi od momenta povratka u zemlju. Trenutno, naši građani koji se vraćaju, neće biti u karantinu, ali to zavisi od epidemiološke situacije, ne možemo da dajemo predikcije.

15.36 – Ukidanje mera, kulturna dešavanja – zbog smirivanja situacije?

dr Kisić: Upravo je tu toku sastanak tim povodom, ako se nastavi ovakav trend, vrlo skoro nas očekuje i popuštanje mera.

dr Kon: Zašto je važno da budemo na što boljoj situaciji pred početak škole? Zato što to znači da će virus kasnije ući u škole Zato sam za što je moguće više kočenje tog brzog otvaranja i popuštava Za neke stvari, poput kulturnih dešavanja, apsolutno zaslužuju prioritet pošto ve mesecima imamo i potrebu za takvim dešavanjima, a i oni ne rade.

Ni drugi nisu u boljoj situaciji, ali oni bi trebalo da budu prioritet. Kada broj novozaraženih padne ispod 100, to je moja tvrda preporuka – a nigde i ne može ništa da počne da radi pre nego što se uradi dezinfekcija i pripreme.

Foto:TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

15.34 – dr Kon: Naši građani za sada neće imati nikakvu obavezu (u smislu karantina) pri povratku iz inostranstva

Mere koje se sprovode prema Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini su političke prirode, zato i nema epidemioloških mera, ali su svi koji odatle dolaze upozoreni da vode računa i da , ukoliko osete simptome, da se jave lekarima.

15.33 – dr Kon: Nikada nisam rekao da polazak u školu treba da se odloži – ni govora!

Rekao sam suprotno – smatram da ne treba odlagati polazak u školu.

15.29 – Nastava za decu sa autizmom?

dr Kisić: Još razrađujemo preporuke i programe, pošto je to specifična populacija i specifične su njihove potrebe.

dr Kon: Zaposleni u dnevnim centrima ne mogu da kontrolišu nošenje maski, i to je problem o kome zaposleni javno govore. Rizik postoji kada autostična deca dolaze u te centre, i to traži rešenje i dogovor.

dr Kisić: U ovoj populaciji deca nisu ugroženija, ne predstavljaju rizičniju grupu

15.27 – Gde se zakazuje PCR testiranje u Beogradu i da li se gleda datum uzimanja materijala ili datum izdavanja rezultata?

dr Kisić: Na Institutu „Batut“ se zakazuje uzimanje briseva, zato i nema redova, i tako sprečavamo prenos infekcije. Rezultati testova; na njima piše datum izdavanja rezultata a ne uzimanja brisa, u poslednje vreme rok za izdavanje rezultata je 24 sata.

15.24 – dr Kisić: U školama može da se koristi bilo koja maska, sve su prihvatljive za učenike

organizacija nastave će biti takva da će, prilikom slušanja nastave biće obezbeđena distanca. Na toj razdaljini neće biti moguće prenošenje infekcije. Maska nije samo mehanička prepreka, već i barijera za dodirivanje nosa, usta i sl. pošto virus i tako može da se prenese. Zato je ona važna za prevenciju. Ponavljamo, sve maske dolaze u obzir, a ono što se preporučuje je da se koriste platnene, pamučne – koje su najekonomičnije. Ključna mera u školama je ipak fizička distanca. Sprovodiće se edukacije u školama , kako da se rizik prenošenja infekcije svede na najmanju moguću meru.

Predragv Kon Foto:TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

15.22  – dr Kon: Situacija u Beogradu se stabilizuje

Uočava se manji broj onih koji se prijavljuju za pregled i idu na testiranje, preko vikenda oko 200 na testiranju, u ponedeljak – nešto više od 300. U mnogim beogradskim opštinama nema na dnevnom nivou ni jednog sumnijvog na kovid. Mere daju rezultate. Situacija zavisi od našeg ponašanja, a slede rizične situacije: kreće škola, vraćaće se turisti – najvažnije je poštovati mere.

15.21 – Kisić: U Kruševcu i Šapcu nije bilo novozaraženih od juče, stabilizuje se situacija

15.19 – Počinje konferencija za novinare Kriznog štaba, na kojoj će se obratiti dr Darija Kisić Tepavčević i dr Predrag Kon

U poslednja 24 časa tri osobe su preminule od posledica koronavirusa, a još 158 je zaraženo.

Prethodnog dana testirana je 10.571 osoba.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je porastao na 684.

Ukupno 57 osoba se nalaze na respiratorima.

***
Rektorka BU Ivanka Popović izjavila je da misli da će sredinom septembra moći da se kaže koji će biti radni model na fakultetima, a povodom epidemije koronavirusa. Prema rečima rektorke, već krajem jula je većina dekana pravila planove za jesenji semestar i za to kako će biti realizovani ispitni rokovi do prvog oktobra.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je jutros rekao da ćemo za oko 15 dana moći da kažemo da li je situacija sa epidemijom pod kontrolom. Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je takva da smo na dobrom putu da dođemo do možda još boljih rezultata, rekao je Tiodorović: „Na putu smo da se potpuno smanji broj obolelih i što je važnije preminulih i onda ćemo imati uslove da kažemo da ćemo ući u jedan miran period“.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS, rekao da se nove mere uvek spremaju u zavisnosti od situacije, ali da za sada nikakve nove mere se ne predviđaju za naše građane koji dolaze iz inostranstva.

Na pitanje koliko treba da se smanji broj zaraženih da se ukine test na ulasku u Crnu Goru, Kon kaže da prema onome što su dali kao kriterijum to je 25 zaraženih na 100.000. „Ako se održi ovakva situacija to će biti za nekih nedelju dana“, rekao je Kon.

U Opštoj bolnici u Užicu trenutno je hospitalizovano 62 pacijenta, od kojih je kod 58 laboratorijski potvrđen virus korona, izjavila je direktorka bolnice Jelena Raković Radivojević, uz ocenu da je situacija bolja, ali da oprez i dalje mora postojati.

Na svim odeljenjima čačanske bolnice koja su pretvorena u kovid paviljone trenutno su hospitalizovana 36 pacijenta, rečeno je danas na konferenciji za novinare Radnog tima za praćenje epidemije u Čačku. U formiranom respiratornom centru gde su smešteni oboleli sa teškom kliničkom slikom nalaze se četiri obolela, od kojih je jedan priključen na mehaničku ventilaciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare