Ivanka Popović i Vladan Đokić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; printscreen/Ministarstvo RZS

U utorak će se birati novi rektor Beogradskog univerziteta, a na sednici će se birati između dva kandidata: aktuelne rektorke dr Ivanke Popović i profesora Arhitektonskog fakulteta dr Vladana Đokića.

Sednica Saveta Univerziteta u Beogradu održaće se utorak u zgradi Rektorata, gde će tačno u 13 sati početi skup na kojem će se birati novi (ili stari) rektor. Neposredno pre samog čina glasanja, imenovaće se Izborna komisija koja će organizovati izbor, nakon čega sledi predstavljanje kandidata i izbor rektora.

Takođe, na sednici će biti izabrana četiri prorektora Univerziteta.

Početkom maja utvrđena je konačna lista kandidata za izbor rektora, izbor je sveden na dva imena: trenutna rektorka dr Ivanka Popović, koja je i redovna profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta i dr Vladan Đokić, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta.

Oni su dobili podršku više od trećine fakulteta, čime su ispunili formalne uslove kako bi se kandidovali. Prema saznanjima Nova.rs, u ovom trenutka Popović je bliža drugom mandatu, nego Đokić prvom.

Prema dosadašnjoj praksi, onaj ko dobije najveći broj glasova na Senatu po pravilu na Savetu UB bude i izabran na rektora, jer je to svojevrsna poruka koga akademska zajednica želi na čelu Univerziteta.

Novi mandat rektora zvanično bi treblao da počne 1. oktobra.

Aktuealna rektorka Ivanka Popović rekla je za nedavno za Nova.rs da je zadovoljna ishodom glasanja za predlog kandidata, te se zahvalila svim kolegama koji su je podržali.

„Ja sam vrlo zadovoljna ishodom glasanja i zahvaljujem se kolegama koje su mi pružile podršku, jer to znači da smo moj tim i ja dobro radili u prethodnom periodu. Što se tiče očekivanja, 25. maja je sednica Saveta na kojem se bira rektor Univerzitata u Beogradu i ja očekujem da će se tad podržati većinska volja Senata”, kazala je Popović za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare