Pukovnik Ivo Udovičić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da li će i kada biti pooštrene mere protiv koronavirusa u Srbiji? Da li će na granicama biti uvedeni obavezni PCR testovi i karantin (ili izolacija) za strance i povratnike? O ovim i drugim temama na konferenciji za novinare govoriće predstavnici Kriznog štaba.

Zoran Gojković: I dalje po broju zaraženih dominiraju Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš, Kraljevo, Pančevo, Subotica…

Pukovnik Udovičić: Što se tiče vojne kovid bolnice Karaburma, trenutno se tamo lei 130 pacijenata, od toga je 14 na intenzivnom lečenju, a 7 je intubirano. U poslednjih desetak dana imamo veći broj obolelih, i prema tome se postavlja i zdravstveni sistem. Što se tiče težine kliničke slike, molim vas da o tome razgovarate sa onima koji su svaki dan sa najtežim pacijentima. Sada, i u odnosu na jul i april, potpuno je ista, samo su brojke različite. U julu smo imali 10 puta ili 20 puta manje teških pacijenata. Umiru stari, umiru i mladi. Ništa ne možemo da uradimo, za ovu bolest nema leka, samo vakcina može da zaustavi epidemiju. Mere koje se preduzimaju su iznuđene. Mi smo davno govorili – distanca i maska, to je najefikasnije. Pozivam mlade, neodgovorne: imajte milosti. Kad neko iz porodice legne u bolnicu, svi mole, kukaju, vape…a tada im niko ne može pomoći. Apelujem na mlade da ne dovedu sebe u situaciju da imaju odgovornost za smrt nekog svog najbližeg.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zašto Krizni štab nije saopštio mere?

Gojković: Ostaju na snazi postojeće mere. Naravno, pričali smo i razgovarali o svim ovim problemima. Ne želim da širim ni pesimizam ni optimizam. Racionalno pokušavamo da napravimo analizu brojki, i da kažemo da mere daju određeni rezultat. Kakav rezultat? Nemamo frapantan broj novozaraženih. Ipak, nalazimo se u samom piku, samom vrhu epidemije. Uspeli smo da stabilizujemo krivu.

O građanima koji žele da uđu u Srbiju

Gojković: Sigurno da će postojati određeni vid epidemioloških mera, ne samo za građane Srbije, nego i za one koji nemaju naše državljanstvo, iako je njihov broj relativno mali. Da donesete te odluke morate imati relevantne brojke i činjenice. Za ponedeljak je zakazana sednica Kriznog štaba i biće doneta odluka za ograničenja, za uslove za ulazak u Srbiju.

Ko će kontrolisati karantin? Koliko je aktivnih slučajeva u Srbiji?

Gojković: Dogovorićemo se oko karantina, ima više opcija. Jedna je da svi moraju imati negativan PCR. Pojavio se i grip u pet država Evrope – Azerbejdžanu, Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Estoniji i Portugalu. Deset do 15 odsto ima tešku kliničku sliku koja zahteva lečenje, smrtnost je oko jedan odsto, i ako se zarazi 7 miliona za dva-tri meseca, imaćete smrtnost 70 do 100.000. Zato je strategija da se zaustavi brzo širenje virusa.

Zoran Gojković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ima li proslave Nove godine?

Gojković: Stvarno ne mogu da shvatim, po hiljaditi put kažem da razumem želju da živimo normalnim životom, ali mi smo u „oku oluje“, neće se desiti čudo, da nemamo nikoga u bolnicama u dve-tri nedelje pred Novu godinu. Nemojte da varamo sami sebe.

Da li privatne laboratorije mogu da testiraju građane na koronavirus?

Gojković: Neke privatne laboratorije su dobile dozvolu (za antigenska testiranja, ne PCR), veliki broj ih to i radi. Radi se kompleksnom procesu PCR testiranja, ne možemo da imamo toliki protok inefektivnog materijala u stambenim zgradama. Imamo 20-30 objekata koji rade izvanredan posao, zahvaljujem svima koji rade u sistemu.

Da li će biti policijskog časa za Novu godinu?

Gojković: Prvo vanredno stanje uvedeno je na zahtev struke. Struka nije tražila vanredno stanje i policijski čas sada. Do Nove godine ima puno vremena, imamo tri nedelje.

Udovičić: Slavu proslavite u krugu porodice, uz sveću i kolač, sa svojim najbližima.

Kada će biti gotova registracija vakcina?

Gojković: To radi naša agencija za lekove, na osnovu važećih zakona. Svako ko dostavi validnu dokumentaciju ulazi u postupak. Koji je to vremenski period, to ne mogu da vam kažem jer je tu dosta podataka koji se analiziraju. Sve što može da pomogne, sve što postoji na svetskom tržištu država Srbija je uvezla, prateći i poštujući sve zakone koji su veoma rigorozni kad su u pitanju lekovi i vakcine. Pred nama je ozbiljan put, da ubedimo građane i jedan deo nevernih Toma da je vakcina nešto što će pomoći.

***

Krizni štab koji je danas zasedao nije predložio nove mere za suzbijanje koronavirusa. Umesto toga, najavili su sednicu koja će biti održana u ponedeljak, a na kojoj bi mogli biti uvedeni obavezni PCR testovi za građane koji ulaze u Srbiju.

Detaljnije o dilemama Kriznog štaba možete čitati na ovom linku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare