Foto: Filip Krajinčanić/Nova.rs

Sve informacije o koronavirusu u Srbiji pratite iz minuta u minut u blogu uživo na portalu Nova.rs.

      • U protekla 24 sata u našoj zemlji su od koronavirusa preminule još tri osobe, a novozaraženih je 114
      • U Srbiji je, prema zvničnim podacima, registrovano ukupno 9.791 potvrđenih slučajeva koronavirusa
      • Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 203
      • Od ponedeljka ponovo radi međugradski prevoz, a u Novom Sadu i Kragujevcu i gradski prevoz
      • Sa radom su počeli i kafići i restorani

 

23.11 – Na Kosovu za 24 sata četvoro zaraženih i 43 izlečenih osoba

Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini saopštio je da su registrovana četiri nova slučaja infekcije kovid-19 na KiM, čime je ukupan broj porastao na 860 zaraženih. Prema izveštaju Instituta, danas su testirana ukupno 324 uzorka, od čega su pozitivne bile četiri osobe.

22.56 – Dr Jovičić: Antikovid krvna plazma protiv drugog talasa korone

U našoj zemlji do sada je skoro 2.000 osoba izlečeno od koronavirusa. Oni spadaju u potencijalne davaoce krvne plazme sa antitelima na bolest Covid-19. O tome ko, gde i kako može donirati antikovid krvnu plazmu razgovarali smo sa dr Milicom Jovičić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

22.28 -Radovanović: Drugi talas možda krajem godine ili u januaru

Dok pojedini domaći i svetski stručnjaci tvrde da će drugi talas epidemije biti na jesen i blaži nego prvi, epidemiolog i profesor Medicinskog fakulteta u penziji Zoran Radovanović ne smatra da se to sa tolikim samopouzdanjem može tvrditi.

22.04 – Ništa od Vučićevog povećanja: Medicinarima samo stimulacija

Lekari i medicinsko osoblje Kliničkog centra Vojvodine ostali su zatečeni svojim platnim listama za april mesec u kojima nije bilo ni traga od famoznog uvećanja plata za 10 odsto koje im je Aleksandar Vučić danima najavljivao “u znak zahvalnosti”.

20.57 – Skupština ukinula vanredno stanje u Srbiji

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na stazi od 15. marta zbog epidemije koronavirusa. Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja, rekla je premijerka Brnabić na sednici Skupštine. Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su predlog za ukidanje vanrednog stanja, kao i predlog zakona o važenju uredbi koje su donete tokom vanrednog stanja.

20.04 – Pirotski okrug: Do sada 91 slučaj zaraženih i 11 preminulih

Na području Pirotskog okruga, od početka epidemije, ispitana su 564 uzorka, a registrovan 91 pozitivni slučaj na Covid 19, i to u Pirotu 64, Babušnici 20 i u Beloj Palanci 7 osoba, saopštili su danas Zavod za javno zdravlje Pirot i Štab za vanredne situacije u tom gradu. Čekaju se rezultati za 215 uzoraka.

18.13 – Zaječar još uvek nije ublažio mere, a nema novoobolelih

Iako je u svim gradovima širom zemlje počelo ublažavanje mera po preporuci Republičkog štaba za vanredne situacije, Zaječar je jedini koji nije počeo sa primenom, već je ublažavanje odložio do sledeće nedelje. Ugostiteljski objekti, kladionice i trgovinski centri u Zaječaru i dalje su zatvoreni, na osnovu Odluke Štaba za vanredne situacije u ovom gradu.

17.04 – Gornji Milanovac: Nema novoobolelih

U Gornjem Milanovcu u prethodna 24 časa nije bilo novozaraženih koronavirusom, saopštio je opštinski Štab za vanredne situacje. U Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu trenutno je smešteno osam pacijenata obolelih od koronavirusa i svi su dobrog opšteg stanja.

16.55 – Poznato kako treba da izgleda potvrda za javni prevoz

Kako bi građani bili bolje informisani, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo je danas obrazac njihove potvrde neophodne za korišćenje javnog gradskog prevoza.

16.52 – Posle vanrednog stanja cena maski može i iznad 120 dinara

Obične maske po 120 dinara, epidemiološke za 200 i par rukavica za 40 dinara maksimalne su cene po kojima apoteke trenutno smeju da ih prodaju. Ukidanjem vanrednog stanja, ukidaju se i limitirane cene. Iako može da se očekuje da bi to značilo poskupljenje maski i drugih zaštitnih sredstava, u apotekama uveravaju da do toga neće doći.

16.48  Kisić: Dobro je u blizini imati nekog ko je preležao kovid

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da se građani Srbije nisu prebrzo vratili normalnom životu i primetio da su građanima pravila ponašanja “ušla u svest”, a to se, kaže, vidi po tome što drže socijalnu distancu u parkovima i kafićima. Na konferenciji u Palati Srbija, Kon je na konstaciju novinara da su ulice, parkovi i kafići puni uprkos tome što je virus i dalje prisutan u populaciji, pripisao tome da je građanima sve to nedostajalo, a ne da su se prebrzo vratili u normalan život.

16.38 – Kon: Slažem se da treba ograničiti cenu maski i rukavica

Koronavirus će u Srbiji sve više slabiti i gotovo je izvesno da će za nekoliko nedelja postupno nestati i samo se sporadično pojavljivati, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon. Na pitanje kako komentariše to što se apeluje na građane da i dalje koriste zaštitnu opremu i da će po ukidanju vanrednog stanja biti ukinuto ograničenje maksimalne cene maske od 120 dinara i rukavica od 40 dinara i da građani kada počnu da rade neće moći mesečno da izdvoje oko 100 evra da bi kupovali zaštitnu opremu ako hoće redovno da je menjaju i da li smatra da bi država trebalo i dalje da ograniči tu cenu, Kon je rekao da je to tačno i da bi to podržao kao član Kriznog štaba.

15.43 – Kisić: I ako se vrati, virus će biti blaži

Ako preživi leto, virus će nam doći na jesen, ali nikad više kao prvi put, već u blažem obliku, kazala je dr Kisić i dodalal da smo svi spremni, i država i pojedinci, od kojih su neki stekli imunitet.

„Videćemo koliki je kolektivni imunitet i u skladu s tim ćemo se i ponašati“, kazao je dr Kon. On je dodao i da nije nemoguće da je rizik od zaraze veliki kod biciklista i džogera i da razdaljina među njima treba da bude više metara, mada i dalje postoji dosta nedoumica.

  15.40 – Nekad je teško utvrditi da li je neko preminuo do korone

„Nekad je teško utvrditi neposredni uzrok smrti, dešavalo se da osoba u toku transporta strada od srčanog zastoja, verovatno je bilo i slučajeva onih koji su umrli, a nije se znalo da li imaju koronu“, kazala je dr Kisić.

15.39 – Kisić: Dobro je u društvu imati izlečenog od korone

Na pitanje novinara o izlečenima od kovida 19, dr Kisić je kazala da osoba posle dva negativna testa u razmaku od dve nedelje može da se vrati u kolektiv i da je dobro imati takvu osobu među nama jer nam to jača kolektivni imunitet.

15.37 – Kon: Nismo se prerano vratili u život

„Broj ljudi u kafićima govori koliko nam je sve nedostajalo, nismo se prerano vratili u život, jesu kafići puni, koliko sam video, ali ipak postoji neka distanca„, kazao je dr Kon.

On je dodao da kad stanete s nekim da razgovrate držite distancu ili da stavite masku, posebno ako je razgovor poduži.

15.33 – Kon: Zaštitna oprema ne treba da bude preskupa

Na pitanje kako će građani obezbediti sebi dooljno maski i rukavica jer će svima biti potrebne otkad krene gradski prevoz, dr Kon je kazao da zaštitna oprema ne treba da bude preskupa.

„Ali za nekoliko nedleja virus će nestati, pa ćei potreba za zaštitnom opremom biti sve manja“, kazao je dr Kon i složio se da treba preporučiti ograničenu cenu maski i rukavica.

Dr Kisić je na to dodala da se mogu koristiti i pamučne maske, a da rukavice više imaju psihološki značaj, da ne mogu da menjaju pranje ruku, ali da su važne u gradskom prevozu gde je rizik od zaraze veliki.

15.31 Kon: Epidemilog nikad ne može da preporuči zaražavanje

Na pitanje o puštanju da virus cirkuliše među ljudima, dr Kon je kazao da epidemiolog nikad ne može da kaže da je epidemija završena ako u jednom danu ima 114 zaraženih, za razliku od kliničara, a takođe ne može ni da preporuči zaražavanje jer se nikad ne zna koje će posledice biti.

15.27 – Kisić: Možda će biti moguće testiranje na lični zahtev

Još nema konsenzusa oko međunarodnih putovanja, još diskutujemo o tome kako će se proveravati onaj ko putuje, da li će se testirati u našoj zemlji ili tamo gde putuje, kazala je dr Kisić i dodala da će možda biti moguće testiranje na lični zahtev.

Ona je na pitanje novinara o nešto drugačijim izjavama dr Branimira Nestorovića kazala da je on malo optimističniji, ali da to nisu suprotstavljeni stavovi.

15.21 – „Jednoglasni smo oko ukidanja vanrednog stanja“

Na pitanje novinara o ublažavanju mera, koje se nekima čine preuranjenim, dr Kisić kaže da nikakav kompromis ne može da postoji kad je u pitanju zdravlje.

„Sve naše odluke su bile jednosglasne“, kazala je dr Kisić.

„Aktivnost virusa opada i sada smo saglasni sa ukidanjem vanrednog stanja. I ranije smo govorili da je to moguće, ali da vanredne mere ostaju“, kazao je dr Kon i dodao da je korišćenje vojske i policije bilo vrlo efikasno i da nije bilo dileme oko ukidanja vanrednog stanja jer je cilj vraćanje u redovan život..

15.19 – Kon: Gradski prevoz samo za zaposlene

Dr Kon je ponovio da je vrlo važno da u početku gradski prevoz, posebno u Beogradu, bude samo za zaposlene, a tek kasnije za učenike i starije jer je vrius i dalje tu. U autobude će se ulazti s maskom i rukavicama, a verovatno će kasnije, kako virus bude popuštao, mere biti relaksirane,kazao je dr Kon.

15.16 Kisić: Distanca sve dok virus cirkuliše

„Distanca među nama će biti potrebna sve dok virus cirkuliše u populaciji, a važno je i da mi mislimo na zaštitu. Treba da ne dozvolimo virusu da opstane virus među nama“, kazala je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da je 15 minuta dovoljno da se prenese zaraza.

Kazala je i da virus slabi, ali ne smemo da zaboravimo na njega.

15.13 – Kon: Jednake preporuke za sve radnike

Na pitanje novinara o uslovima rada i zaštiti zaposlenih, dr Ko je kazao da su pravila jednaka za sve, a to su distanca ili zaštita u vidu maski, a važno je i provetravanje prostorija.

Dr Darija Kisić tepavčević je dodala da zaštita na radu postoji i odranije, i pre korone, i da postoje jasne preporuke za to.

15.11 – Još tri žrtve korone u Srbiji

U našoj zemlji su u prethodna 24 sata od koronavirusa preminule još tri osobe, a novozaraženih je 114. Tako je do sada u našoj zemlji od koronavirusa preminulo ukupno 203 osobe, a zaraženo je njih 9.791. U poslednja 24 sata testirano je 6.196, a od početka epidemije ukupno je testirano 117.474 osoba. Hospitalizovano je 1.750 pacijenata, na respiratorima se nalazi 48 osoba, a izlečeno je do sada njih 1.971. Procenat smrtnosti od koronavirusa u našoj državi je 2,07.

14.47 – U domovima za stare zaražena 273 korisnika

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 273 korisnika i 73 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 391, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 123.

13.39 – Nestorović: Ono gde smo se svi prešli su respiratori

Dr Branimir Nestorović govorio je danas u Jutarnjem programu TV Prve o rezultatima Srbije tokom pandemije, ali i o tome da „smo se svi prešli sa respiratorima“.

“Ja sam bio optimističan sa dosta razloga, većina ih se pojavila kao realni. Mislim da bismo imali mnogo bolji rezultat da nije bilo incidenta u Nišu. Od 200 umrlih, petina je odatle”,kazao je dr Nestorović, a prenosi portal B92.

13.36 – Juta: Refundacija otkazanih putovanja od januara 2022.

Direktor Jute Aleksandar Seničić navodi da je oko 240.000 ljudi u Srbiji uplatilo letovanje, i da će oni moći da svoje letovanje pomere za narednu sezonu ili otkažu sa refundacijom. Refundacije za otkazana letovanja planirane su za januar 2022. godine.

12.19 –  U petak odluka o ulasku u Srbiju, moguće dve opcije

Za ulazak u Srbiju iz inostranstva putnicima će ubuduće verovatno biti neophodan PCR test ne stariji od 24 sata ili će se taj test raditi na granicama, rečeno je danas na sednici Skupštine.

12.18 – U srpskim sredinama na Kosovu još jedan slučaj zaraze

U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 časa registrovana je još jedna osoba obolela od novog koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 110, saopštio je Krizni štab u Severnoj Mitrovici.

11.31 – Zlatiborski okrug: Još dvoje pozitivnih, ukupno 151

U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirano je 167 osoba, od kojih su dve pozitivne na virus korona, čime taj okrug beleži 151 potvrđen slučaj infekcije. Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da su dva nova pozitivna slučaja iz Priboja.

11.13 – Kisić: Uslov za odjavu epidemije 28 dana bez novih slučajeva

Zamenica Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će epidemija korona virusa u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti kovid-19.

10.10 – Svilajnac: Nekoliko dana bez novozaraženih koronom

U opštini Svilajnac nekoliko dana nije zabeležen nijedan novi slučaj pozitivnih na koronavirus i život se postepeno normalizuje, ocenio je predsednik opštine Predrag Milanović.

9.31 – Prijavilo se više od 300 donora krvne plazme

Načelnica Centra za motivaciju Intituta za transfuziju krvi Srbije Ivana Rodić izjavila je da se ovoj instituciji javilo više od 300 ljudi kao donori krvne plazme, potrebne za lečenje od koronavirusa, koji zadovoljavaju neophodne kriterijuma.

9.29 – U Despotovcu blagi porast broja zaraženih

Opštinski štab za vanredne situacije Despotovca saopštio je danas da u toj opštini blago raste broj pozitivnih na koronavirus.

8.40 – Sotirovski: Epidemija jenjava u Nišu

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski kaže za RTS da je situacija u Nišu povoljnija, kao i da su tokom jučerašnjeg dana testirali 935 ljudi u tom gradu, a da je kod 47 njih potvrđen koronavirus, što je negde oko 5 odsto.

8.30 – Kon: Moguće da je koronavirus bio prisutan još u decembru

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nije nemoguće da je koronavirus bio prisutan kod nas još u decembru, ali je, ukoliko je to istina, sasvim sigurno bio sporadično u cirkulaciji.

8.00 – KiM: Samo jedan novi slučaj koronavirusa, ukupno 856

Na teritoriji Kosova i Metohije registrovan je samo jedan slučaj koronavirusa, dok se još 87 pacijenata uspešno oporavilo od kovida-19. Pozitivan slučaj je slučaj kontakta iz južne Kosovske Mitrovice, prenelo je Kosovo onlajn.

Od početka pandemije je na KiM od koronavirusa obolelo 856 ljudi, oporavilo se 490, a zabeleženo je i 26 smrtnih ishoda.

7.40 – Skupština danas o ukidanju vanrednog stanja

Skupština Srbije razmotriće danas Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije. Sednica će biti održana u Domu Narodne skupštine sa početkom u 10 sati.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram