Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROMAN G. AGUILERA

Kako će izgledati leto 2020. godine i da li ćemo uopšte moći da idemo na more? Preporuka Jute je da se, za sada, sva putovanja otkažu do 31. maja, a postavlja se pitanje da li će ova zabrana da bude produžena do juna. Šta ovo znači za turističke aranžmane? Veliki broj je onih koji otkazuju ali i onih i da se i dalje nadaju letovanju.

Direktor Jute Aleksandar Seničić navodi za portal B92 da je planirano da agencije nastave sa radom 18. ili 20. maja. I da će tada stupiti u kontakt sa putnicima. On ističe da trenutno ne postoje zvanični protokoli kako će izgledati prelazak granice, da li će biti karantina ili testiranja, i da to ne važi samo za Srbiju već i za države u kojima letujemo.

Iako se kao rok navodi kraj maja, spominje se i 15. jun, koji Seničić ocenjuje kao racionalni rok, jer sve zemlje treba da otvore granice. Seničić dodaje da putnici imaju razumevanja za situaciju, a navodi da sezona ne može da izgleda onako kako izgleda na Santoriniju, sa ležaljkama u pleksiglasu na suncu.

Pročitajte još:

Veruje da će se naći najbolji model za letovanje u Grčkoj koja zavisi od turizma, te da će njihovi ekonomisti i epidemiolozi insistirati da sezona krene u obimu koji je profitabilan, ali ne na uštrb zdravlja i bezbednosti turista. Ono što njega brine je najava da će hoteli popuniti samo polovinu svojih kapaciteta, što je za zdravlje gostiju jeste dobro, ali se postavlja pitanje da li će hoteli imati ekonomskog interesa da otvaraju svoja vrata ove godine.

Navodi da je oko 240.000 ljudi u Srbiji uplatilo letovanje, i da će oni moći da svoje letovanje pomere za narednu sezonu ili otkažu sa refundacijom. Refundacije za otkazana letovanja planirane su za januar 2022. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar