Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle protesta nastavnika i roditelja u užičkoj osnovnoj školi "Nada Matić", koji su tražili reizbor direktorke, jer su zadovoljni njenim radom u predhodnom mandatu, ministar prosvete, četiri dana po isteku roka, ipak imenovao direktorku, kojoj je prvo raskinut pa ponovo zasnovan radni odnos i to na mestu direktorke škole sa novim mandatom od četiri godine.

Nastavnici i roditelji su 8.marta, kada je direktorki Branislavi Jovičić istekao mandat, organizovali protesno okupljanje jer ni posle dva i po meseca nadležno ministarstvo nije imenovao direktora. Istog dana, kako je bio poslednji dan roka, dobili su informaciju iz Ministarstva prosvete, da će narednih dana dobiti v.d. direktora, da njihova dosadašnja direktorka nije kandidat i da joj se raskida radni odnos.

Prema tvrdnjama kolega, sporna je bila konkursna dokumentacija koleginice koja je sa mesta direktorke druge škole takođe konkurisala. Nastavničko veće škole, što je kasnije potvrdio i prosvetni inspektor, ustanovilo je da dokumentacija druge kandidatkinje nije potpuna, te da u njoj nema potvrde o radnim stažu u struci definisanoj zvanjem u diplomi, što je uslov za licencu bez koje ne može obavljati tu funkciju.

Kako su revoltirani nastavnici tvrdili da je posredi politička pozadina, iz lokalne samouprave grada Užica, u izjavi za portal Nova.rs, tvrdili su da je sa drugom kandidatkinjom sve u redu te da nema osnova da se njena dokumentacija i kanditura odbacuju. Član Gradskog veća za društvene delatnosti, inače bivši direktor jedne užičke osnovne škole u kojoj je tu funkciju obavljao 21 godinu, Ratko Trmčić, rekao nam je da je neozbiljno dovoditi u pitanje validnost dokumentacije žene koja je već direktor. Kako je rekao, njena dokumentacija je već jednom prošla strogu kontrolu ministarstva, pa ako bi se ispostavilo da nešto nije u redu i da ona nema uslove za direktorku škole, onda bi to bio skandal.

Četiri dana kasnije, posle obaveštenja iz ministarstva da će dobiti v.d. direktora i da se Branislavi Jovičić raskida radni odnos, u školu stiže rešenje da je dosadašnja direktorka ipak ponovo imenovana na mesto direktorke škole u naredne četiri godine, te da je prijava druge kandidatkinje nepotpuna i nije uzeta u razmatranje.

U rešenju nije precizirano koja dokumentacija nedostaje i da li je u pitanju ista ona za koju su revoltirani nastavnici i tvrdili ili je nešto drugo u pitanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar