Foto: N1

Posle gotovo četiri godine pravne bitke sa poslodavcem, uzbunjivač Sanja Marjanović konačno je trajno vraćena je na radno mesto analitičara budžeta u Odseku za trezor i budžet grada Prokuplja.

Gradska uprava Prokuplja donela je rešenje 29. juna ove godine i tako trajno rešila spornu situaciju, budući da je Sanja Marjanović pre toga na to mesto bila privremeno raspoređena tek intervencijom nadležnog suda.

Uzbunjivač Sanja Marjanović je tokom 2017. godine radeći svoj posao analitičara budžeta ukazala da je planirani budžetski deficit Prokuplja veći nego što je zakonom dozvoljeno i da će zbog toga biti problema sa revizijom. Ona je otkrila i da finansijski planovi mesnih zajednica ne postoje, odnosno da se usmeno dogovaraju i menjaju, što bi moglo da dovede do nenamenskog trošenja novca iz kase Prokuplja i probijanja zadatih limita. Zbog ovih nezakonitosti i nepravilnosti, kako je navela Marjanović, nesmetano funkcionisanje grada moglo je biti dovedeno u pitanje.

Povezane vesti:

Sanja Marjanović je kršenje zakona prvo prijavila načelniku, tada opštinske uprave Prokuplja i predsedniku opštine (u međuvremenu Prokuplje je dobilo status grada). Od tog trenutka njeni pretpostavljeni počinju da joj otežavaju obavljanje radnih zadataka, neprestano je nadziru i gomilaju joj poslove.

Usled pritiska i stresa kojem je bila izložena na radnom mestu, Sanja Marjanović je bila primorana da uzme bolovanje. Pošto niko od nadležnih službi i rukovodstva Prokuplja nije reagovao na njene prijave, o svemu je obavestila i Upravnu inspekciju rasinskog okruga i Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Nakon tih prijava, rukovodstvo opštine Prokuplje odlazi korak dalje vršeći odmazdu nad uzbunjivačem i raspoređuje Sanju Marjanović na radno mesto sa manjom zaradom i nižim zvanjem u odseku za obrazovanje i kulturu.

Tada se uzbunjivač iz Prokuplja javlja Pištaljci i ubrzo dobija sudsku zaštitu u vidu privremene mere kojom je vraćena na radno mesto sa koga je sklonjena. Poslodavac ju je nakon izvršenog uzbunjivanja prebacio na radno mesto „poslovi praćenja i unapređenja dostupnosti, efikasnosti i kvaliteta u oblasti srednjeg obrazovanja i kulture”. Za ovaj posao ona nije bila kvalifikovana i nije ga pre toga obavljala, što se takođe smatra odmazdom zbog učinjenog uzbunjivanja.

U međuvremenu, čelnici Prokuplja menjaju taktiku odmazde nad uzbunjivačem i prelaze na potpuno ignorisanje, odnosno na „mobing praznog stola“ što je prepoznao i Viši sud u Prokuplju i niška apelacija.

Apelacioni sud u Nišu doneo je pravosnažnu presudu u korist Sanje Marjanović utvrdivši da je Gradska uprava Prokuplja prema njoj vršila odmazdu zbog ukazivanja na kršenje propisa u Odseku za budžet i trezor. Presudom Apelacionog suda potvrđena je prethodna presuda Višeg suda u Prokuplju koji je naložio da se Sanji Marjanović isplati 60.000 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda. Marjanovićeva je dobila još 70.000 na ime pretprljenog straha.

„Zahvalna sam Pištaljci na pomoći koju mi je pružila svih ovih godina. Želela bih da kažem da je to organizacija koja prevazilazi očekivanja, da ste jako požrtvovani, predani i temeljni u radu. Da su advokati, pored toga što su profesionalci u svom poslu, meni lično bili jaka moralna i ljudska podrška”, izjavila je Marjanovićeva za naš portal.

„Jako sam bila povređena, ali bih opet isto uradila, jer smatram da svako od nas treba da radi u skladu sa zakonima”, poručila je ona, ali i dodala da se nada da će i tužilaštvo da se uključi i „pokreće istrage po navodima uzbunjivača”.

Bonus video Rio Tinto

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar