Foto:A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 upozorila je na stravične uslove u kojima žive beskućnici od početka pandemije zbog odluke Prihvatilište za odrasla i stara lica da ne prihvata upute Centara za socijalni rad u Beogradu kojima se oni upućuju na smeštaj u ovu ustanovu.

„Ovo se radi pod izgovorom da bi se u suprotnom korisnici koji su već smešteni izložili mogućnosti zaražavanja korona virusom“, navode iz A11 i dodaju da zbog toga i oni koju su u stanju urgentne potrebe za smeštajem i negom ostaju uskraćeni za ovu uslugu.

Inicijativa je predstavila jedan od tih “slučajeva” – Beograđanin, čije ime je poznato A11, posle prijema u Urgentnom centru vraćen je u napuštenu zgradu bez prozora, vrata, grejanja i vode, uprkos otvorenim ranama na nogama i nemogućnosti da stane na noge.

„G. je hitno potrebna svakodnevna zdravstvena i druga nega, previjanje rana i terapija, što je i navedeno u izveštaju lekara. Umesto toga, on je u napuštenoj kući ćebadima zaklonjen od hladnoće, izložen telesnim vašima koje ga ujedaju i bez mogućnosti da obavlja nuždu. Trenutno preživljava zahvaljujući pomoći nekoliko organizacija i volontera koji mu donose vodu, hranu i pokušavaju na drugi način da mu pomognu“, navode iz A11.

Foto:A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

„Kako Prihvatilište ne prima korisnike, ostaje nam samo da se jedni u druge uzdamo i pišemo im da mu hitno otvore vrata. Adresa je: [email protected] a broj telefona: 011/24-62-778“.

Iz Inicijative navode da su zbog odluke Prihvatilišta podneli pritužbu Odeljenju za hitno postupanje Kancelariji zaštitinika građana kao i krivičnu prijavu zbog nesavesnog rada u službi odgovornog lica u Prihvatilištu za odrasla i stara lica.

A11 je pozvao i grad Beograd, kao osnivača Prihvatilišta da reaguje i hitno preko svojih službi naloži smeštaj G. u Prihvatilište za odrasla i stara lica.

Foto:A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

„Verujemo da samo zajedno i solidarno možemo da nateramo institucije da rade svoj posao i pomognemo da G. dobije negu koja mu je hitno potrebna. Niko ne zaslužuje da živi nedostojanstveno, bez krova nad glavom, zdravstvene i socijalne zaštite!“, zaključuju iz A11.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare