Branko Ružić, Polazak u školu Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Opre Roma

Pokret Opre Roma Srbija saopštio je danas da istorijski uvredljiv i protivzakonit naziv "C" za Rome u lektiri za treći razred osnovne škole pokazuje etničku pristrasnost koja postoji u obrazovnom sistemu Srbije.

Ministarstvo prosvete je u svom saopštenje navelo da „nije nadležno za propisivanje i odobravanje sadržaja lektira“, čime je, po mišljenju Opre Roma, ignorisana realnost time što se skretala pažnja samo na ovaj slučaj rasizma u školskom planu i programu.

„Postoje brojne pripovetke i pesme koje u sebi sadrže istu pogrdnu reč i koriste se stereotipima kada se opisuju Romi. Isto tako prebacivanje hijerarhije odgovornosti na niže nije karakteristika odgovornog vođenja obrazovne politike“, istakao je Pokret Opre Roma.

Istovremeno, dodaje se, nemačka izdavačka kuća „Klett“ je u svom saopštenju reč „C“ opisala kao reč „od mila, hipokoristik“, a Pokret Opre Roma naglašava da je naziv „C“ istorijska uvreda za Rome koja se koristi za podsticanje etničke superiornosti većine i inferiornosti kod Roma.

„To produbljuje rasizam, društvenu nejednakost ili klasnu razliku, nasilje i bezbednosni rizik. Istovremeno, zloupotreba naziva ‘C’ u bilo kom kontekstu je u najmanju ruku hipokrizija a ne stilska interpretacija hipokoristika“, naglaqsio je Pokret Opre Roma.

BONUS VIDEO Međunarodni Dan Roma – između diskriminacije i integracije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare