Protest ispred Vlade Srbije, ekološki ustanak, ekologija, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Isidora Kovačević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koleginici Isidori Kovačević po ko zna koji put je ugrožena bezbednost. Urednica "Podrinskih" izložena je pretnjama i proterivanjem iz Šapca zbog izjave koju je dala dnevnom listu "Danas", u kojoj je komentarisala to što je načelnik Policijske uprave Šabac prisustvovao završnoj predizbornoj konvenciji vladaćuje stranke u tom gradu, dok je iza njega sedeo jedan od predvodnika grupe koja je napala učesnike protesta u Šapcu 2021. godine, kaže Marija Drndić iz Građanskih inicijativa.

„Tada je Isidora takođe bila meta napada, jer su po gradu za njom lepljene poternice zbog pisanja o huliganima koji su tukli građane koji su protestovali. Posle navršene tačno dve godine od tog događaja, sudski postupak je tek otpočeo, jer policija sedam meseci nije mogla da pronađe jedinog okrivljenog u ovom slučaju, a nalogodavci i podstrekači ni do danas nisu pronađeni“, navela je ona.

Ujedno je pozvala sve kolege iz Medijskih skloništa da solidarno daju podršku Isidori, i pojedinačno, ili nekim zajedničkim saopštenjem, podignemo glas protiv ovog teškog oblika zastrašivanja, govora mržnje i ugrožavanja sigurnosti, uprkos kvalifikaciji tužioca da se radi samo o uvredi.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi smo objavili sve ono što Isidora doživljava ovih dana i spremni smo za svaku vrstu podrške. Ona je i naš partner na projektu, koleginica pokušava jutros lično da stupi u kontakt sa njom ali se ne javlja na telefon. Nastavićemo da joj pružamo podršku kako lično, tako i kolektivno“, kaže Svetlana Kojanović iz CEME.
Ona je iskoristila priliku da ukaže na još jednu temu.

Naime, objavljena je vest da 20 OCD, među kojima su i Građanske inicijative, “ukazalo na nedopustivo kršenje ljudskih prava na izborima“, istakla je Kojanović.

„Ne razumem zašto svima nama, i iz unutrašnjosti Srbije, nije data mogućnost da se priključimo ovom saopštenje jer verujem da bi to učinilo bar 100 organizacija, što je mnogo više od 20. Takođe verujem da bi potencijalna masovnost imala mnogo veći efekat, kako u zemlji tako i kod međunarodne zajednice“, navela je ona.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar