Foto: Shutterstock

Rak dojke je najčešća maligna bolest koja se javlja kod žena i čini oko 25 odsto tumora kod ženske populacije. Naša zemlja se i dalje nalazi u vrhu evropskih država po broju obolelih od ove maligne bolesti i zato se svake godine aktivno i javno apeluje da je rano i pravovremeno otkrivanje od ogromnog značaja za život svake žene. A ove godine, tokom oktobra, farmaceuti će u apotekama imati odštampano uputstvo sa vežbama koje pacijentkinje lečene od raka, treba da rade kod kuće nakon odobrenja od strane lekara, a koje olakšavaju povratak normalnim dnevnim aktivnostima nakon operacije.

Pročitajte još:

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” rak dojke odnosi više od 1.600 života godišnje, a u istom periodu je registruje se preko 4.000 novoobolelih.

Oktobar se, kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90 odsto slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Foto: Shutterstock

Farmaceutska Komora Srbije ovog oktobra podržava svetsku kampanju, a ove godine, tokom oktobra, farmaceuti će u apotekama imati odštampano uputstvo sa vežbama koje pacijentkinje treba da rade kod kuće nakon odobrenja od strane lekara, a koje olakšavaju povratak normalnim dnevnim aktivnostima nakon operacije. Operacija dojke može uticati na pomeranje ramena i ruke, kao i aktivnosti kao što su oblačenje, kupanje, češljanje kose. Postoje vežbe koje se mogu raditi odmah nakon opracije, i neke koje se uvode kasnije. Vežbe se rade u konsultaciji sa lekarom, i o njima se individualno razgovara u odnosu na to kakva je operacija urađena, da li se pacijentkinja nakon intervencije podvrgava još nekom tipu lečenja.

suplementi
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

„Farmaceuti u apotekama se svakog dana sreću sa problemima ženskog zdravlja, a neretko u apoteku dolaze žene sa kancerom dojke. Jedan broj njih se priprema ili su već prošle operaciju, a žene koje imaju hormon-zavisne tumore u apotekama podižu na recept lek koji se pije dugo kao hronična terapija, a sprečava da se pojedini tumori vrate. Kao i kod bilo koje druge hronične terapije, i ovde treba voditi računa o kombinovanju sa drugim lekovima, ili dati savet kako da se pacijentkinje ponašaju ako dođe do ispoljavanja nekih neželjenih efekata. Cilj je da farmaceuti malo više razgovaraju sa pacijentkinjama, da ih ohrabre i pruže što više tačnih informacija o terapiji“, objašnjava Sonja Stojiljković, farmaceut iz Farmaceutske komore Srbije.

Uloga farmaceuta kao zdravstvenog radnika u savetovanju pacijentkinja sa kancerom dojke je veoma važna. Farmaceuti u apotekama to pokazuju prilikom svakog kontakta sa pacijentima, a ružičasti oktobar predstavlja povod da se podigne svest o obolevanju od kancera dojke.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar