Zeljko Radovanović Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

V.d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović rekao je danas da je zbog pisanja medija primoran da još jednom reaguje i obavesti javnost da je procenjivanje rizika kod organizacija neprofitnog sektora u okviru redovne aktivnosti uprave, a koje je rađeno i prošle i 2018. godine.

Pročitajte još:

U pisanoj izjavi, Radovanović je demantovao da se ta uprava bavila pojednicima, nego isključivo organizacijama iz neprofitnog sektora.

„Nema nikakvih istraga, niti je posao Uprave za sprečavanje pranja novca da sprovodi istrage, već je reč o analizi i proceni rizika na osnovu koje se dalje procenjuje da li ima osnova za kontrolu“, naveo je Radovanović.

Ističe da ne može javno da iznosi podatke, jer se radi o poverljivom procesu, ali da može da kaže da nisu svi koji su spominjani u medijima predmet te analize, a još manje da je to kompletan spisak svih onih koji su predmet našeg rada.

„Ceo proces sprovodi se uz striktno poštovanje zakona i međunarodnih propisa, što smo kao država obavezni da poštujemo. Institucije rade svoj posao i ponoviću da su četiri ministra iz Vlade Srbije bili predmet našeg rada, što jasno pokazuje da u Srbiji nema zaštićenih“, rekao je Radovanović.

On je ponovio i da spisak koji se pojavio u medijima nije kompletan i da u Srbiji nema povlašćenih i zastićenih kada je reč o poštovanju zakona.

„Treba naglasiti i da to što su organizacije predmet analize ne znači da se one sumnjiče i da se dovode u vezu sa finansiranjem terorizma i pranjem novca“, naglasio je Radovanović.

Navodi da je Uprava isti posao radila i prošle godine, kao i 2018. godine, i da tada niko o tome nije pisao.

Radovanović kaže da je ta procena posebno važna ako se uzme u obzir da neprofitan sektor treba da bude naš partner u aktivnostima koje se tiču sprečavanja finansiranja terorizma.

„Naime, u planu je izrada najvažnijeg strateškog dokumenta u ovoj oblasti, na kome upravo treba da radimo zajedno sa neprofitnim sektorom“, istakao je Radovanović.

On je rekao i da je ponosan što je Srbija među četiri povlašćene zemlje, od njih 31 koje su članice Manivala, u pogledu izveštavanja tog tela o pranju novca i finansiranju terorizma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar