Foto: Goran Srdanov

Prijava kandidata za upis na osnovne studije beogradskih fakulteta počinje danas i trajaće do 28. juna. Prijavljivanje će, na fakultetima koji za to imaju tehničke kapacitete, biti moguće i putem onlajn platformi. Prijemni će se održati od 29. juna do 5. jula.

Kako sada stoje stvari, upisni kalendar neće poremetiti ni povećani broj zaražnih od korone. Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović za Nova.rs kaže da fakulteti poštuju sve zaštitne mere i odluke Kriznog štaba, a ukoliko slučajno bude nekih promena i odlaganja studenti će biti blagovremeno obavešteni.

„Sve ide po planu. Uz maksimalne mere pažnje idemo dalje sa postupkom upisa“, kaže rektorka i dodaje da će prijemni ovog puta biti održani pod maskama. Takođe, fakulteti će striktno voditi računa i o socijalnoj distanci i broju studenata u učionicama, pa će oni koji ne budu imali prostorne kapacitete za to koristiti prostorije nekih susednih ustanova.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Termini za upis u ovom trenutku ostaju nepromenjeni, a ukoliko bude bilo kakvih promena, rektorka Popović uverava da će se fakulteti tome prilagoditi i da studenti neće biti oštećeni.

„Sada počinje prijavljivanje i predaja dokumenta, a sledeće nedelje su prijemni ispiti. Neki fakulteti omogućavaju onlajn prijavljivanje, kako bi se smanjila gužva i skratilo zadržavanje kandidata. Prijemni ispiti će biti u salama, uz poštovanje svih mera. Fakulteti će verovatno koroistiti i prostorije susednih ustanova. Zavisno od veličine fakulteta i broja prijavljenih kandidata, ukoliko ne postoje prostorne mogućnosti fakulteta traže se partneri da bi se sve to realizovalo“, kaže rektorka.

Dodaje da su fakulteti poštovali sve mere kada je reč o zaštiti od koronavirusa i ističe da pojava korone na pojedinim fakuletima nije alarmantna. Ipak, ima važnu poruku za studente.

„Jako je važno i da studenti sarađuju u celoj priči. Niko to ne radi zato što mu se tako hoće, nego zato što mora i to je u interesu svih nas“, zaključuje rektorka.

Kvote i cene školarina na pojedinim fakultetima na Univerzitetu u Beogradu

Školarine na fakultetima se kreću u rasponu od 50.000 dinara na Tehničkom fakultetu u Boru, koji funkcioniše u okviru Univerziteta u Beogradu, do 240.000 dinara koliko košta godina studija na Arhitektonskom fakultetu. Među fakultetima sa sedištem u Beogradu, najjeftiniji je Rudarsko-geološki na kojem školarina košta oko 57.000 dinara. Na najvećem broju fakulteta godišnja školarina košta oko 100.000 dinara.

Ekonomski fakultet upisaće 610 studenata o trošku budžeta i 290 samofinasirajućih. Cena školarine je  120.000 dinara.

Pravni fakultet upisuje 600 studenata koji se finasiraju iz budžeta i 800 studenata koji se sami finansiraju. Cena školarine je  99.000 dinara.

Elektrotehnički fakultet upisuje 430 budžetskih studenata i 180 samofinasirajućih, a cena školarine je 108.000 dinara.

Fakultet organizacionih nauka (FON) će upisati 385 brucoša na budžetu i još 435 samofinansirajućih. Školarina je  138.000 dinara.

Fakultet političkih nauka (FPN) upisuje 150 budžetskih studenata i još 350 samofinasirajućih, škoalrina je 99.000 dinara.

Filološki fakultet upisuje 815 samofinansirajućih brucoša i još 598 samofinasirajućih, a školarina je 119.000 dinara.

Medicinski fakultet će ove godine moći da upiše 470 budžetskih studenata i 40 samofinansirajućih a školarina je 121.600 dinara.

Upisni kalendar

Beogradski univerzitet je krajem aprila raspisao konkurs za upis na fakultete pri toj ustanovi.

Prema kalendaru upisa prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok biće od 24. do 28. juna 2020. Liste prijavljenih biće istaknute najkasnije 28. juna 2020. godine.

Objavljivanje konačnih rang-lista fakulteta ovog Univerziteta planirano je do 13. jula, a upis od 13. do 17. jula. Najkasnije 18. jula fakulteti će morati da dostave izveštaj o upisanim studentima i slobodnim mesta za drugi upisni rok.

Foto:Shuttersstock/Nenad Nedomacki

Prijava za drugi upisni rok planiran je 2. i 3. septembra, a polaganje prijemnog 4. i 5. septembra. Rezultati moraju biti objavljeni najkasnije 6. septembra, a upis kandidata mora biti završen 15. septembra.

Za upis na osnovne studije ima 9.581 budžetskih mesta i 5.431 samofinansirajućih. Na master studije moći će da se upiše 3.624 budžetska studenta i i 5.885 samofinasirajućih. Naredne akademske godine na Beogradski univerzitet upisaće se i 516 doktoranata koji studiraju o trošku države i 1.386 samofinansirajućih studenata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare