Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za Nova.rs da postoji nekoliko fakulteta na kojima ima slučajeva korone, ali ističe da situacija nije alarmantna i staje u odbranu fakulteta i dekana tih ustanova, uz poruku da oni nisu uneli zarazu na fakultete i da su preduzeli sve neophodne mere. Ona navodi i da se situacija prati, postupa se u skladu sa odlukama Kriznog štaba i u ovom tenutku nema naznaka da će upis na fakultete biti odložen.

Prijava kandidata za upis na osnovne studije beogradskih fakulteta počinje od 24. juna i tajaće do 28. juna. Prijavljivanje će, na fakultetima koji za to imaju tehničke kapacitete, biti moguće i putem onlajn platformi. Prijemni će se održati od 29. juna do 5. jula. Predviđeno je polaganje pod maskama.

„U ovom trenutku nemamo elemente i obaveštenje da se bilo šta promenilo. Pratimo sve mere i ako dođe do bilo kakve promene stava Kriznog štaba, mi ćemo se prilagoditi tome. U ovom trenutku se nadam da upis nije ugrožen, ali to više ne zavisi od nas. Sve ide po planu, pod uslovom da ne dođe do naglog skoka broja zaraženih. Svi treba da uložimo maksimum opreza i pažnje, nikome nije u interesu da se zaraza raširi“, poručuje rektorka.

Ona posebno apeluje na studente da ozbiljno shvate situaciju i rizike.

„Moraju da nose maske kada su na fakultetu“, poručuje rektorka Popović.

Ona nije želela da kaže na kojim fakultetima ima zaraženih, jer smatra da ne treba svaljivati krivicu na njih. Ističe da su ti fakulteti poštovali sve mere i propise, činili su sve što može da se uradi u jednoj javnoj ustanovi.

Dodaje da situacija nije alarmantna, da je reč o nekolliko fakulteta i da je u svim ustanovama jednocifren broj zaraženih.

#related-news_1

„Pravi se nepotrebna panika i priča se svašta.  Ako kažem imena tih fakulteta oni će bit okrivljeni za nešto za šta ne mogu biti odgovorni. To je samo slučajnost, to je peh i moglo se desiti na bilo kom fakultetu. Nisu oni uneli zarazu i nije u redu da te fakultete stavljamo na stub srama. Dekani su uložili ogromne napore da sačuvaju fakultete, ali vi jednostavno ne možete da znate baš svakog monenta da li je svako ko vam ulazi u zgradu bio disciplinovan i da li je uopšte svestan da je zaražen. Ono što sigurno znam je da fakulteti primenjuju mere koje su propisane, one koje smo dobili kao preporuke od Batuta – stroga kontrola na ulazu u zgrade, obavezno nošenje maski, dezinfekcija ruku, dezobarijere. U prostorijama su uvek otvoreni prozori  i ograničen je broj ljudi“, napominje rektorka. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare