Foto: Promo

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da v.d. odgovornog urednika nedeljnika na slovačkom jeziku "Hlas ljudu" Miroslav Benka prestane da iz tih novina izbacuje rubrike i kolumne u kojima su objavljivani kritički politički komentari i da više u listu ne promoviše političare i lidere manjinskih stranaka.

Udruženje je u saopštenju navelo da je zabrinuto i zbog uticaja političara i članova Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine na uređivanje „Hlasa ljudu““, čime se grubo krši urednička nezavisnost.

Članovi redakcije „Hlas ljudu“ u protestnom pismu naveli su da se protive uređivačkoj politici Benke, zato što je u ovom listu onemogućeno slobodno izražavanje, kao i da se „tendenciozno propagiraju“ predstavnici „jedne političke stranke“.

U pismu traže da Benka prestane da „radi po diktatu“ pojedinih političara i članova Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, kao i da političari i članovi ovog nacionalnog saveta prestanu da utiču na uređivačku politiku nedeljnika.

Udruženje je istaklo da podržava kolege iz „Hlasa ljudu“, veruje u njihovu stručnost i profesionalizam i podseća Benku da je dužan da zaštiti novinare od svakog oblika cenzure i pritiska koji su mu poznati, bez obzira na to da li oni potiču od osnivača medija ili interesnih grupa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar