Radnici angazovani na gradilistu Linglonga
Radnici angažovani na gradilištu Linglonga Foto:N1

Nakon priče o neljudskim uslovima u kojima rade radnici Linglonga u Zrenjaninu a koji su u našu zemlji stigli iz Vijetnama, ispred ove fabrike danas su stigli crni džipovi, a razgovro sa radnicima od danas je zabranjen, objavila je zrenjaninska inicijativa A 11.

Ovu informaciju potvrdio je za portal Nova.rs Danilo Ćurčić iz A11, Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

„Tačno je da je od danas zabranjeno da se razgovara sa radnicima iz Vijetnama. Ispred Linglonga su postavljeni crni džipovi, a nekoliko novinarskih ekipa je odvraćeno od ove lokacije“, potvrdio je za Nova.rs Ćurčić.

Najpre je na Tviteru ova inicijativa podelila informaciju, koja je nesporno tačna.

„Onemogućen je pristup vijetnamskim radnicima, pojavilo se privatno obezbeđenje, crni džipovi i puno nepoznatih lica koja ne žele da se predstave i sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima“, objavili su na Tviteru iz Inicijative i dodali:

„Postoji bojazan da će ljudima biti onemogućeno da kontaktiraju institucije i organizacije koje mogu da im pruže pomoć i da će dodatno biti izolovani i potencijalno kažnjeni jer su govorili o uslovima rada i smeštaja.Hitna reakcija nadležnih, vraćanje pasoša, uveravanja da je ljudima omogućeno slobodno kretanje i razgovor sa institucijama i organizacijama sa kojima oni žele da razgovaraju su neophodni već sad“, objavljeno je na ovoj društvenoj mreži.

Podsetimo, ekipa N1 posetila je radnike iz Vijetnama koji rade u Zrenjaninu, gde su tom prilikom zabeležili u kakvim neljudskim uslovima žive. Radnicima je hladno, nemaju dovoljno garderobe i hrane, a država je digla ruke od njih i odgovornost prebacuje na Kineze.

Bonus video: Emisija N1 Ispod površine – Ping pong Ling longa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare