Foto: Shutterstock

Vlasniku "Za medije" iz Zaječara Dušan Vojvodić izjavio je danas da mu je odbijen zahtev za kredit u OTP banci u Zaječaru, koji mu je prethodno ponuđen u decembru prošle godine, uz obrazloženje da su "iz matične banke dobili instrukcije da ne odobravaju kredite medijima", saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prema Vojvodićevim rečima „Za medija“ je 10 puta u prethodim godinama dobijala kredite u OTP banci i redovno ih je vraćala.

„Tako su nam iz OTP banke u decembru prošle godine samoinicijativno poslali ponudu za kredit u iznosu od 1.900.000 dinara. Kako nam tada novac nije bio neophodan, upitao sam da li je moguće da tu ponudu iskoristimo u februaru, kada nam obično zafali sredstava, u periodu dok ne dobijemo nove projekte“, objasnio je Vojvodić.

Kako navodi, iz banke mu je rečeno da može i da neće biti nikakvih problema.

„Pozvao sam banku i dobio od njega odgovor da nam kredit ne može biti odobren jer je ‘dobio instrukcije od matice da se ne daju krediti medijima, odnosno privrednim društvima iz medijske delatnosti“, navodi Vojvodić.

Pročitajte još

Iz UNS navode da su ovim povodom pitanja poslali i OTP banci koja u svom odogovoru nije demantovala navode Vojvodića.

Iz banke su naveli da su „kolege iz matične ekspoziture u kontaktu sa klijentom“ i da imajući u vidu da je odnos banka-klijent poverljive prirode ne mogu da izlaze u javnost sa detaljima konkretnog slučaja.

„Banka slobodno odlučuje o izboru klijenata shodno članu 41 Zakona o bankama, a prilikom donošenja odluke o odobravanju kredita uzimaju se u obzir svi relevantni aspekti i pokazatelji poslovanja klijenta shodno internim procedurama, koji proces odobrenja i rezultira odgovarajućom poslovnom odlukom Banke. Važno je da podelimo sa vama da je preko 700 aktivnih klijenata iz sektora medija dalo poverenje OTP banci sa kojima imamo redovnu saradnju“, rečeno je u odgovoru OTP banke.

Vojvodić za kaže da nije u kontaktu sa bankom, da ga niko naknadno nije kontaktirao, te da ukoliko je istina da postoji ovakva instrukcija matične banke, to predstavlja ozbiljnu diskriminaciju medija.

„Ako budu prestali da odobravaju kredite izdavačima medija, to će značiti da vrše diskriminaciju određene profesije što nije zakonito. Da ne pričam o tome u kakvim problemima bi u tom slučaju bili mediji“, rekao je Vojvodić, navode iz UNS.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar