Foto:N1

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević izjavio je danas, povodom 24 godine od otmice novinara Ranka Peranića i Đura Slavuja na Kosovu i Metohiji, da novinari još uvek traže dvojicu kolega zato što njihove porodice i profesija čekaju pravdu.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, predstavnici tog udruženja okupili su se danas na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, gde su dva novinara poslednji put viđena. Tu je u maju ove godine, nakon osam rušenja, ponovo postavljeno obeležje na kome piše „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“.

„Ovaj spomenik ima jasnu poruku – tražimo ih i tražićemo ih dok nas bude“, istakao je Rakočević.

On je istakao da i 24 godine nakon otmice pravda nije zadovoljena, kao i da „novinari poručuju da će se i dalje boriti da se rasvetle okolnosti tog zločina“.

Rakočević je dodao da je na prostoru Kosova i Metohije nestalo, ubijeno ili oteto 17 novinara, uz ocenu da je „sistem koji je uspostavljen odgovoran za njihovu sudbinu“.

Slavuj i Peranić su se 21. avgusta 1998. uputili ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu kako bi napravili prilog o otetim monasima, ali su iz Velike Hoče greškom su krenuli ka Orahovcu, mestu koje je tada bilo pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Slavuj i Perenić su poslednji put viđeni u Velikoj Hoči, a plava „Zastava 128“, kojom su putovali i dalje nije pronađena, dok zvaničnih podataka o tome šta se sa njima desilo, nema.

Misija vladavine prava EU na Kosovu (EULEKS) je 2017. godine potvrdila da su Perenića i Slavuja oteli pripadnici OVK, odnosno da su ih pod pretnjom oružjem poveli u nepoznatom pravcu.

***

BONUS VIDEO: Rasprava Šapića sa novinarom Nova.rs


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar