Foto:Shutterstock

Dnevni listovi na albanskom jeziku na Kosovu ne izlaze u štampanim izdanjima više od dve godine, a nije poznato da li će ponovo izlaziti, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Smanjenje tiraža i korona virus doveli su opstanak dnevnih listova u pitanje, te su vlasnici pet postojećih štampanih medija na albanskom jeziku rešili da ih više ne izdaju, dodao je UNS.

Profesor Departmana za novinarstvo Univerziteta u Prišini Miljazim Krasnići rekao je za UNS da su brojni izdavači imali velike prihode od reklama i stranih donacija, te ocenio da niko nije umeo da ih iskoristi na pravi način.

Kako je istakao, novac koji su dobili investirali su u nekretnine i druge projekte, čekajući povoljan trenutak da „ugase svetla“, a po njegovoj oceni nedostatak štampe zapravo je kulturni poraz društva u sadašnjem vremenu.

Prema njegovim rečima, te medijske kuće nisu imale svoja dopisništva, a sadržaj u novinama svodio se „na kopiranje objavljeno u onlajn medijima“.

Istakao je da internet i televizija utiču na mlađe generacije i da ih neretko prate društvene grupe orijentisane isključivo ka zabavi, ali da, kako je ocenio, nikada ne mogu zameniti dnevne listove, pogotovo kod čitalaca sa većim intelektualnim i političkim zahtevima prema medijima i komunikaciji.

Predstavnik kompanije za distribuciju štampe „KiM Beokolp“ Zoran Mihajlović je rekao da se 12 dnevnih listova i gotovo svi nedeljnici i mesečnici distribuiraju na svim mestima na Kosovu, osim u Osojanima, Goraždevcu i delu oko Kosovske Kamenice i Gnjilana.

„Ne uspevamo da prodamo ni 700 novina dnevno na Kosovu i Metohiji. Postoje listovi koje dobijamo u tridesetak primeraka, od kojih se proda samo jedan, a ostali se vraćaju“ rekao je Mihajlović.

BONUS VIDEO Medijska pismenost: Ko se kako informiše

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar