Brnjak nalepnice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prvi koji su sinoć sa kosovskim ličnim kartama prešli administrativni prelaz Brnjak i ušli u centralnu Srbiju, bili su novinari iz Prištine. Sve građane koji planiraju da preko tog administartivnog prelaza sa Kosova i Metohije uđu u Srbiju na putu do tamo sačekaće jedna patrola KFOR-a, pa specijalne jedinice pogranične policije i najzad će uslediti rutinska kontrola dokumenata.

Sinoć u ponoć stupio je na snagu sporazum koji je dogovoren 27. avgusta, a kojim se Beograd obavezuje da ukine deklaracione listiće za građane koji ulaze u centralnu Srbiju sa kosovskim dokumentima, a Priština da ne izdaje ovakve dokumente građanima sa srpskim ličnim kartama.

Na srpskom delu prelaza jasno je istaknuto da priznanje dokumenta ne znači priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Brnjak nalepnice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na Brnjaku danas nema zadržavanja, a saobraćaj se odvija nesmetano.

Da na tom adminstrativnom prelazu sve teče po planu, sinoć se lično uverio i kosovski ministar unutrašnjih poslova  Dželjaj Svećlja, koji je zadovoljan dogovorom između Beograda i Pritštine.

Ekipa Nova.rs nije uspela da popriča sa nekim od Albanaca, ali je sam ministar Svećlja ranije potvrdio da su prvi automobili u kojima su se nalazili putnici sa kosovskim ličnim kartama, punkt prešli već nakon ponoći.

Dugo neki događaj na severu nije izazvao ovoliko interesovanje novinara iz Prištine, koji su juče u toku dana i večeri realizovali prenose uživo, pomno prateći šta se dešava.

Osim albanskih, situaciju prate i brojni mediji iz Srbije i sveta.

Sve do danas, Albanci su poslednjih deset godina pri svakom prelasku u Srbiju uz kosovsku ličnu kartu dobijali i specijalizovane deklaracione listove.

Istu meru, najpre od 1. avgusta, htela je da primeni i kosovska vlada i to za sve one koji na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama.

Brnjak nalepnice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dogovorom postignutim sa Prištinom u saradnji sa EU, Srbija je prestala da izadaje pomenute deklaracione listove, a Kosovo je odustalo od najavljene odluke.

Podsećamo, po napuštanju Kosova, na srpskom punktu sklanjaju se nalepnice nacionalnih obeležja na tablicama.

***

BONUS VIDEO: Skidanje nalepnica sa registarskjih oznaka automobila iz Srbije na Brnjaku 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar