Ilustracija Foto: Shutterstock

Imaju li umetnici zdravstvene knjižice – tema je koju je ponovo pokrenula Konstraktina pobednička pesma "In corpore sano". Imaju, makar kao nezaposleni, najkraći je odgovor. Situacija je mnogo komplikovanija u slučaju zaposlenih, ali samostalnih umetnika.

Na osnovu tog stausa, lokalne samouprave trebalo bi da im plaćaju zdravstveno, socijalno i invalidsko osiguranje, ali i ne moraju. Tako su beogradski samostalni umetnici, zbog dugogodišnjih kašnjenja uplata, ovu godinu dočekali sa popriličnim dugom i neoverenim zdravstvenim knjižicama.

„Bože zdravlja, nemam knjižicu“ – u tim stihovima prepoznalo se najviše Beograđana samostalnih umetnika. Knjižicu imaju, ali ne overenu.

Grad Beograd koji umetnicima preko reprezentativnih udruženja uplaćuje doprinose po najnižoj osnovici, godinama je kasnio sa uplatama. Tako je nastao dug, uvećala ga kamata, a mnogi ne mogu da ga plate.

Privremeno rešenje ponuđeno im je 2016. godine da i pored duga na tri meseca overavaju knjižice. Taj Zaključak i dalje važi, ali se od početka pandemije ne poštuje, žale se umetnici. Jedan od uzroka dugovanja prepoznat je u neusklađenosti zakona.

„Naš predlog je bio da se obavezno promeni taj čuveni član 64a Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju koji kaže da lokalna samouprava može, ali ne mora da uplaćuje doprinose. Ono što je urađeno jeste da je Ministarstvo kulture kroz novi zakon promenilo Zakon o kulturi i u tom zakonu piše da je lokalna samouprava obavezna“, kaže Isidora Ilić, samostalni umetnik, ULUS.

U martu su umetnicima počele da stižu opomene od Poreske uprave da se dug plati za pet dana. Opomene je stopiralo Ministarstvo kulture i formiralo Radnu grupu koja će ustanoviti tačnu visinu dugovanja i broj umetnika koji treba da ga plate.

„Kada su 2016. godine sva udruženja sama prionula na posao došli su do neke cifre od 107 miliona i trebalo bi da je danas taj iznos manji zato što od tada mnogi umetnici nažalost nisu živi, neki su ušli u reprogram, neki su morali da otplate taj dug“, navodi Marija Kauzlarić, član Radne grupe, ULUS.

Teške životne okolnosti i situacije, poput one u kojoj se našla glumica Maja Mitić, u trenutku kada je najbližem članu njene porodice zatrebao donor matičnih ćelija, najviše utiču na odluku umetnika da izmire svoje obaveze „kako znaju i umeju“.

„Nešto malo manje od 5.000 evra sam dala, jer nisam htela sebe da dovodim u situaciju da treba da dam matične ćelije, a samo zbog neke administracije to ne mogu da uradim. Platiti to, ući u taj program, vi morate do 200.000 da date keš, a na 200.000 da date nešto u zalog“, naglašava Maja Mitić, glumica UDUS.

Od 2017. godine Grad Beograd redovno uplaćuje doprinose, tako da novi samostalni umetnici nemaju problema. Oni sa dužim stažom kao moguće rešenje očekuju od države – da im se dug i kamata za zdravstveno osiguranje otpišu, a za penziono i invalidsko uplati iz budžeta. Argument je da bi se taj novac svakako vratio u državnu kasu.

Drugi je da takvo rešenje ne bi bilo presedan, jer je Vlada Republike Srbije 2018. godine otpisala dug sveštenicima i verskim službenicima koji su prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u istoj socijalnoj i poreskoj kategoriji kao samostalni umetnici. Epilog se u svakom slučaju očekuje što pre, jer i umetnici moraju biti zdravi, piše RTS.

BONUS VIDEO – Konstrakta o tome da li njena pobeda znači potencijalnu smenu vlasti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar