Most preko Ibra Foto:Nova.rs

Stari most na Ibru, preko kojeg se iz Kraljeva ide ka Vrnjačkoj Banji, u planu je već 15 godina da se rekonstruiše. Gradske vlasti u Kraljevu su se samo smenjivale, intenzitet saobraćaja se konstatno povećavao, a most sve više propadao. Umesto da se most ojača, pre dve nedelje pušten je u rad semafor. Iako je po zakonu strogo zabranjeno zadržavanje vozila na mostovima, sada kamioni, autobusi i automobili stoje na njemu čekajući zeleno.

Most na Ibru je napravljen od delova konstrukcije koji su nekada činili Most kralja Aleksandra u Beogradu. Metalna konstrukcija i dan danas premošćuje Ibar u centru Kraljeva. Tek 2008. godine tik uz ovaj stari, sagrađen je novi most u cilju rasterećenja saobraćaja. Iako je i tada već bio zreo za rekonstrukciju, ona se nikada nije dogodila.

„I tada kada je vršen pregled ovog mosta, ustanovljeno je da je on u veoma lošem stanju. Prvo, noseća konstrukcija je mestimično oštećena, dilatacioni spojevi, pa i kolovoz, ograda i pešački trotoari“, kaže Dragiša Spasojević, bivši direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.

Most preko Ibra Foto:Nova.rs

A skoro da nema gradske vlasti koja nije obećavala da će u ovaj most uložiti sredstva, kako bi mogao da bude potpuno bezbedan za saobraćaj. Ali, za sve to vreme, čak ni ograda na njemu nije promenjena, a trotoar je za pešake kao hod po ivici između reke i kamiona.

„Pre izmene režima rada semafora, trebalo bi da se izvrši merenje protoka saobraćaja iz svih pravaca. To je osnova. Zatim treba pozvati stručnjake da izvrše regulaciju i da prilagode rad semafora prema protoku saobraćaja. Sigurno da bi došlo i do rastrećenja samog mosta“, objašnjava Spasojević.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali, i onako dotrajali most sada je dodatno opterećen, jer je uključen semafor. Iako Zakon o bezbednosti saobraćaja strogo zabranjuje zadržavanje vozila na mostovima, sada šleperi, autobusi, automobili bukvalno stoje na ovom mostu, čekajući da pešaci pređu ulicu.

Iz Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu kažu da će baš ove godine izdvojiti sredstva za rekonstrukciju ovog mosta. Na naše pitanje zašto je uključen semafor zbog kojeg se sada vozila zadržavaju na mostu, kažu da je to učinjeno zbog pešaka.

Most preko Ibra Foto:Nova.rs

Mišljenja su i da to neće drastično opteretiti most, a da će narednih dana biti brojana vozila koja prelaze preko ovog mosta. I iz policijske uprave u Kraljevu su poslali dopis da se na semaforu uključi žuto trepćuće svetlo.

Posle Drugog svetskog rata delovi Mosta kralja Aleksandra su izvađeni iz Save. Veliki delovi konstrukcije nisu više mogli da budu iskorišćeni na način na koji je to učinjeno pre rata. Neko se setio da je Ibar znatno uži od Save, i da bi deo mosta mogao da bude preseljen u Kraljevo.

Most preko Ibra Foto:Nova.rs

BONUS VIDEO: Bugarski voz u Kraljevu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar