Foto: Printscreen AP/Video

Za izgradnju plutajuće rečne pregrade za prikupljanje ambalažnog i drugih vrsta otpada na Potpećkom jezeru, Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 36 miliona dinara. Taj iznos je 80% ukupne vrednosti projekta pa će 20%, odnosno devet miliona, iz svoje kase uližiti opština Priboj.

Sredstva su dodeljena po javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine, za sufinansiranje projekata zaštite i očuvanja vode i prirodnih resursa rečnih korita. Za pridružene projekte koji se tiču reke Lim i njenih resursa, sredstva su dobile i susedne opštine Prijepolje i Nova Varoš i to 15 i 19 miliona dinara.

Sa ukupnim iznosom od 70 miliona dinara, cilj je da se pomogne lokalnim samoupravama u rešavanju gorućeg problema sa nakupljanjem otpada sa divljih deponija u okolini reke Lim i da se problem stavi pod kontrolu. Na taj način se štite ekosistem reke, flora i fauna, sprečava se proces oslobađanja štetnih gasova u vazduh, a reka Lim i okolina biće ekološki čistije. Projekat planira i da se sav prikupljeni otpad stavi pod kontrolu.

Ukoliko se sredstva razumno utroše i ispoštuju sve projektne aktivnosti nestaće i ružne slike koje su obišle svet i na još jedan način predstavile Srbiju. Velika je nada i za Drinu u koju  Lim donosi ogromne količine otpada koji je najveće muka najlepše reke u regionu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari

Svi komentari (0)