Ukidanjem poliklinike bolesni studenti bi ostali bez pomoći

Društvo 23. feb. 202113:14 > 13:31
Podeli:

Nako što se pojavila vest da Plan optimizacije zdravstvenih ustanova predviđa da se Studentske poliklinike pripoje lokalnim domovima zdravlja reagovali su studenti, ali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je juče obećao da se to neće dogoditi. V. d. direktorka poliklinike dr Mila Paunić objašnjava za Nova.rs zbog čega je gašenje ustanove na čijem je čelu nedopustivo i koliku bi to štetu nanelo kvalitetu zdravstvene zaštite studenata.

Planom optimizacije bilo je predviđeno da se briga o zdravlju cele studentske populacije premesti u Dom zdravlja, konkretno u Dom zdravlja Vračar.

“Dom zdravlja Vračar pokriva jednu određenu populaciju od 50.000 stanovnika. Sad zamislite 90.000 ovakvih kartona koje treba prebaciti tamo. To je prvo tehnički teško izvodljivo”, kaže Paunić.

Povezane vesti:

Upozorava da studenti imaju svoje specifičnosti i da to spajanje nije primereno, kao i da Plan optimizacije predviđa da se studenti od nekih težih obooljenja upućuju na lečenje u mesto stanovanja.

“To je tek nedopustivo, kad neko ima neko teže oboljenje, da mu se onemogući da dođe do zdravstvene zaštite”, poručuje Paunić.

Juče je održan i skup podrške Studentskoj poliklinici i poslat apel protiv njenog ukidanja.

Sa protesta je poručeno da obećanja nisu dovoljna, već da je neophodna pismena, zakonski utemeljena odluka da ova ustanova neće biti ugašena.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar