Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) u Nišu Zoran Perišić opovrgao je večeras tvrdnju direktora Klinike za kardiohirurgiju tog Centra Dragana Milića da klinika prestaje da radi zbog nedostataka reagensa.

Milić je na društvenim mrežama ranije objavio da je ta klinika prinuđena da prekine sa radom zbog nedostatka reagenasa za svoju laboratoriju u kojoj rade testove za hemostazu kojim procenjuju sklonost ka krvarenju ili trombozama.

„U centralnoj laboratoji danas je instalirana oprema koja koja koristi reagense centralizovane javne nabavke, a kojima se rade procedure koje traži Кlinika za kardiohirurgiju“, naveo je Perišić u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici UKC Niš.

Prema njegovim rečima, o kvalitetu tih analiza govori i činjenica da Institut za kardiovaskulrne bolesti „Dedinje“ radi isključivo sa mašinama poput ovih koje su danas instaliralne i pripadajućim reagensima.

„Zbog toga je svaki prekid operativnog programa apsolutno neopravdan i odgovornost za posledice ne pripada Upravi UКC Niš koja je obezbedila zamenske aparate do realizovanja sopstvene nabavke“, istakao je Perišić.

On je naveo da su stručne službe UКC poočele da pripremaju tender za potrošni materijal čiji ugovori ističu do maja ove godine.

Dodao je da je rukovodstvo UKC Niš danas upoznato sa odgovorom RFZO, koje je Milić ranije dobio, da se centralna javna nabavka ne odnosi na transfuziju, iako UКC nema ni jednu kliniku koja ima odeljenje za transfuziju.

Perišić je rekao i da je Klinika za kardiohirugiju ugovor o nabavci reagenasa, vredan 132 miliona dinara, iskoristila pet meseci pre isteka ugovora, decembra prošle godine.

Direktor Klinike za kardiohirugiju Dragan Milić objavio je na društvenim mrežama da je nakon 15 godina niška kardiohirurgija prinuđena da zbog nedostatka reagenasa prekine sa radom kako ne bi ugrozila živote svojih bolesnika.

„Odluku o prestanku rada svih kardiovaskularnih operacija i transplantacije bubrega zbog nedostatka materijala za aparate Multiplate i ClotPro doneo je kolegijum klinike za kardiohirurgiju UKC Niš koga čine 33 lekara i to jednoglasno jer nismo imali drugog izbora“, naveo je Milić.

Prema njegovim rečima, Klinika je u poslednjih nekoliko nedelja svojim dopisima upozoravala Ministarstvo zdravlja i RFZO da će ukidanje potrošnog materijala dovesti do onemogućavanja rada na klinici i do ponovnog veštačkog stvaranja liste čekanja.

„Ove metode i nabavka reagenasa nikada nisu bili sporni tokom poslednjih 15 godina, a RFZO je u svom odgovoru na naš dopis napisao da je odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo direktor UKC Niš Zoran Perišić“, naveo je Milić.

Klinika za kardiohirugiju će, dodao je Milić, odmah po nabavku materijala nastaviti da radi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar