Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Ivan Dinić/Nova S

Nakon izjave dr Predraga Kona, da mu je tokom pandemije najteže palo "umiranje kolega, zdravstvenih randika, zatim pojava peticije i formiranje nekih parastruktura", udruženje "Ujedinjeni protiv kovida" oglasilo se i u saopštenju navelo da bi, pre marketinga, gostovanja u jutarnjim programima i naručenih tekstova u cilju kampanje vlasti, trebalo da odgovori na javno postavljena pitanja kolega.

Kako ističu iz UPK, „U+u dve od tri nabrojane stvari slažu se terminološki, s tim da postoji suštinsko neslaganje sa doktorom Konom“.

„Slažemo se da nam je najteže palo umiranje kolega“, kažu iz UPK.

Kako kažu u saopštenju, jedno od pitanja koje od samog početka postavljaju jeste koji je uzrok koji je doveo do tolikog broja preminulih lekara.

„Predizborna tišina iz maja 2020. godine, koja je za Krizni štab počela daleko pre zakonskih rokova za ovaj obavezujući vid postupanja; uporno odbijanje da se primenjuju odgovarajuće protivepidemijske mere ili nešto treće? Da li je redovno izostajanje istine u javnim pojavljivanjima, svesno iznošenje kontradiktornih stavova i korišćenje pandemije u cilju političke propagande pomoglo da taj broj bude manji“, pitaju se iz udruženja.

Drugo pitanje odnosi se na buduća postupanja prema deci tih preminulih kolega.

„Žaljenje kolege Kona, isto kao i naše, te činjenica da mu je to najteže palo, kao i nama, neće mnogo pomoći deci tih kolega. Sa naše strane, zahtevano je od onih koji su za to nadležni da reaguju, a da li će, videćemo veoma brzo. Kada kaže da mu najviše smetaju peticije, da li misli na peticiju kojom se zahteva od Lekarske komore Srbije da obrazuje fondaciju za pomoć deci preminulih kolega – ne znamo, doktor Kon nije precizirao. Možda misli na onu, sada već legendarnu peticiju iz jula 2020. koja predstavlja jedan ‘spomenik ljudskosti’ lekarskog poziva, kada je 3.000 lekara reklo da su nam nadređeni samo medicina zasnovana na dokazima i zakon“, navodi se u saopštenju.

Druga stvar u kojoj se, kako kažu, slažu sa dr Konom jeste da i njima veoma smetaju parastrukture.

„Najveća, najopasnija, usuđujemo se reći i najštetnija parastruktura od početka pandemije jeste Krizni štab. Ova parastruktura, podsetimo se, u trenutku izbijanja epidemije nije postojala niti u jednom propisu. Kasnije je to izmenjeno, ali ponovo ne na način da je ovaj organ u najbitnijim delovima nadležan za borbu protiv epidemije. Postupajući tako nenadležan, bez ikakvog osnova, kršeći zakone koji važe u našoj državi, upravo je ova parastruktura donosila odluke o kojima će se, želimo da verujemo, tek vršiti analize i istrage. Istorija medicine u Srbiji zapisaće da je u toj parastrukturi jednu od vodećih, ako ne i ključnu ulogu, nakon napuštanja Branimira Nestorovića, igrao upravo doktor Kon“, ističu „Ujedinjeni protiv kovida“.

Prema njihovim rečima, za mesto u toj istoriji Kon ne mora da brine, imaće ga sigurno „i može da pita bilo kog lekara koji je radio u kovid sistemu od Vranja do Subotice, kakvim slovima će biti ispisano“.

Kažu da, ipak, postoji nešto više od pukog marketinga, pojavljivanja po jutarnjim programima i naručenih tekstova u cilju političke kampanje vlasti, a zove se stvaran život, koji je u ove dve godine pandemije „demantovao bajke koje nam se pokušavaju plasirati ovakvim intervjuima kroz sada naknadnu pamet onih koji su imali priliku da stanu iza svoje profesije, iza svojih kolega, iza svoje časti i kažu – ne, odlučivaće medicina i njeni postulati, a ne politika“, jer je, ističu, i laiku bilo jasno kuda će to odvesti, i koliko je „nespojivo sa životom“.

„Ujedinjeni protiv kovida ističu da bi po društvo bilo korisno da taj dr Kon prvo odgovori na 50 pitanja koja su mu javno postavili pre više od godinu dana. Prema njihvom objašnjenju, ti odgovori bi mu itekako pomogli u planiranoj ozbiljnoj analizi u vezi sa učinkom pojedinaca ili grupa u borbi protiv virusa.

„Dosta će vode proteći dok se ne uradi detaljna, poštena i na činjenicama bazirana analiza onoga što je u pandemiji urađeno dobro i onoga što je urađeno lose, i ko god se nada da će protok vremena pomoći da se ono loše zaboravi, vara se“, poručuju iz ovog udruženja, dodavši da je jedna mudra glava je rekla da je „svako rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“.

BONUS VIDEO Lončar antivakserima: Dođite ispred mog stana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare