Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu", Marija Alimpić, rekla je danas da Udruženje od Vlade Srbije očekuje da zbog moguće ekološke katastrofe  raskine saradnju s kompanijom "Rio Tinto" koja bi da eskploatiše litijum kod Loznice i da poništi "nelegalan" prostorni plan o izgradnji rudnika.

Od decembra 2020. godine to ekološko društvo ne kontaktira s predstavnicima kompanije „Rio Tinto“, rekla je Alimpić i navela da je saradnja te firme s lokalnim stanovništvom loša, da nisu ni jednom pozvani na razgovor o problemima zbog mogućeg zagađenja životne sredine.

Kompanija „Rio Sava Exploration“ je međutim, kako su naveli u matičnoj kompaniji „Rio Tinto“, od 2019. godine organizovala 19 „Dana otvorenih vrata“ na temu životne sredine, kvaliteta voda, vazduha, uticaja buke, biodiverziteta, prostornog plana, kulturne baštine i pravno-imovinskih odnosa, na kojima je učestvovalo 450 građana.

Alimpić je rekla da ta kompanija ima dve kancelarije – jednu u Loznici, a drugu u obližnjem selu Brezjaku, na mestu najavljenog rudnika, gde uglavnom nema nikog od nadležnih, te se „ne može dobiti nikakva informacija o planovima te kompanije da zaštiti životnu sredinu prilikom ekploatacije litijuma“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar